Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

BAUMGARTEN, Hugo

BAUMGARTEN Hugo
Foto: Zgodovina zasavskega zdravstva, Trbovlje, 2008

Galleria fotografica

Nato:
16. December 1881, Dunaj, Avstrija
Morto:
15. March 1945, Bergen-Belsen, Nemčija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Hugo Baumgarten se je rodil na Dunaju. Leta 1905 je končal študij zobozdravstva na Leopoldino-Francisco universitas Aeniponte v Innsbrucku.

Že pred prvo svetovno vojno je delal kot zdravnik bratovske skladnice v Trbovljah in z delom nadaljeval tudi potem, ko se je vrnil iz vojske, kamor je bil mobiliziran. Z družino je stanoval v prvem nadstropju nekdanje bolnišnice. Popoldan je opravljal privatno prakso zobozdravnika. Poleg službe se je udejstvoval v športnem klubu in pri šahistih. Leta 1923 je kot predsednik športnega društva osnoval smučarsko sekcijo, bil pa je tudi aktiven in strasten šahist ter bil za zasluge pri razvoju šaha in lokalnega šahovskega kluba izvoljen za častnega člana Šahovskega kluba Trbovlje. Nasproti nekdanje bolnišnice je v tridesetih letih 20. stoletja zgradil pritlično hišo, v kateri je uredil zobozdravstveno ordinacijo.

Kot zanimivost dodajamo podatek, da je bil Baumgarten dobričina in zelo radodaren človek, ki je bil mecen pesniku in pisatelju Tonetu Seliškarju, leta 1934 pa je svoj rabljeni avtomobil podaril gasilskemu društvu za prevoze bolnikov.

Baumgartner je bil Jud, zato so ga leta 1941 Nemci aretirali. Umrl je v taborišču Bergen-Belsen.

I. Ivančič Lebar: Zgodovina zasavskega zdravstva, Trbovlje: Zasavski muzej, 2008

Autore/autrice della voce: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Data del primo inserimento: 6. 3. 2019 | Ultima modifica: 4. 6. 2020
Robert Čop. BAUMGARTEN, Hugo. (1881-1945). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 12. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/baumgarten-hugo/
Segnala un errore