Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ATANASOV, Saša

ATANASOV Saša
Foto: Roman Štupar

Galleria fotografica

Nato:
10. December 1978, Kranj
Pseudonimo:
Sasha Raven
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Sasha Raven se je za pisanje poezije navdušil pri svojem dvajsetem letu, ko je slučajno prebral temačnega pesnika Edgarja Allana Poeja. Krokar (izvirno The Raven) je ena njegovih najbolj znanih pesmi, ki je bila prvič objavljena leta 1845. Blizu mu je tudi George Gordon Byron. Vse do takrat ga poezija niti malo ni navduševala. Od tedaj pa vse do danes je spesnil trenutno okoli osemsto slovenskih in okoli dvesto angleških avtorskih pesmi. Pisanje poezije je sedaj njegova strast. V sodelovanju s Kulturnim centrom Maribor je izdal dve pesniški zbirki in sicer Poezija (2016) ter Pesmi (2017). Saša svojo poezijo ustvarja tako, da si besedilo najprej zapiše v mobilni telefon, nato pa besedilo zapiše še v digitalni obliki. Piše večinoma ponoči ob spremljavi ambientalno ali klasično obarvane glasbe. Pesmi  sicer govorijo o vsakdanjem življenju, ljubezni, žalosti, smrti. Srečanje s smrtjo vedno in močno zaznamuje življenje posameznika. Omeniti velja uspehe na svetovnih portalih kot sta Writing (www.writing.com) in All Poetry (www.allpoetry.com), pesmi pa objavlja tudi na drugih internetnih portalih kot so Pesem.si, Literarni Val, Steemit, Hive, Poemist. Leta 2018 se je s svojo pesmijo The Funeral Song uvrstil tudi v zbornik portala All Poetry z naslovom Seasonal Perspective. Napisal je tudi pravljico z naslovom Miška Piška, ki jo je prevedel tudi v angleščino (Mouse House).

Poleg pisanja poezije se Saša ukvarja tudi z glasbo. Na njegovo glasbeno ustvarjanje so imele vpliv skupine kot so Radiohead, Muse, Nirvana, The Vines, Royal Blood, The London Suede, The Kills, Jack White, Interpol, Joy Division, Placebo. Leta 2007 sta s prijateljem Markom Bogdanovićem, ki žanje glasbene uspehe na področju bivše Jugoslavije (predvsem Hrvaška), ustanovila glasbeni dvojec Dharma in še istega leta podpisala pogodbo s priznano slovensko založbo Nika Records. Pri njej sta izdala svoj prvenec V črnih sencah (2009). Na njej je deset avtorskih skladb, ki govorijo o smislu življenja, smrti, minljivosti, življenju v sodobni družbi. Sodelovala sta s priznanimi slovenskimi in hrvaškimi glasbeniki kot so Aco Razbornik, Marjan Hvala, Olja Dešić, Ivan Pešut, Branimir Gazdik, Zoran Švigir – Švigi, Dejan Radičević in drugi. Še posebej pa si Saša šteje v čast, da sta na plošči sodelovala s Paulom Godfreyjem, ki je vodilni član svetovno priznane skupine Morcheeba. S skupino so prodali na milijone plošč. Za skladbo glasbenega dvojca Dharma z naslovom Afterglow je Paul Godfrey prispeval besedilo. Beseda “dharma” sicer označuje plemenito nalogo notranjega jaza. Po zaključku sodelovanja z Markom Bogdanovićem je Saša leta 2013 začel samostojno glasbeno pot indie glasbenika. Indie glasbeniki ustvarjajo neodvisno, izdajajo plošče pri neodvisnih založbah, neodvisen pa je tudi njihov pogled na zvočno aranžiranje skladb. Prijavlja se tudi na razne indie glasbene natečaje v tujini. Na njih se je s skladbo Solace (2019) prebil v polfinale, s skladbami Solace (2019), Indian Summer (2019), Song 432 (2021), Let’s Watch the Sky (2021), Song X (2021) in The Sky (2022), Memories By The Sea (2022), Generation Z’s Music (2022) pa je bil med finalisti. Med finalisti je bil tudi s skladbo Wake Up Call (2021), pri kateri je sodeloval tudi Kristjan Glivar. Leta 2014 je izdal tudi svojo avtorsko skladbo v slovenščini z naslovom Vse je zaman. Ta singel je uglasbljena poezija. Uglasbil je tudi pesem Šepet slovenskega pesnika Željka Perovića, pesmi Samo zate in Ledene rože slovenskega pesnika Boruta Gombača ter pesem Odtenek Niča slovenske pesnice Lidije Brezavšček. Pesem Odtenek Niča je tudi premierno odigral na predstavitvi pesniške zbirke Lidije Brezavšček Pogodba z Ničem v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici (marec 2019). Njegove skladbe so dostopne na socialnih omrežjih kot so Soundcloud, Spotify, Deezer, Amazon, iTunes, Bandcamp. Ima čez štiristo lastnih demo posnetkov. Omeniti velja še skladbe Moonrise, Eternal Dreams, Kiss Me, Super Girl, Jesenice. Vse skladbe imajo veliko ogledov in so zelo predvajane na glasbenem omrežju Soundcloud. Na CCG Network Radio, kjer predstavljajo neodvisne glasbenike, je bil s skladbo Solace osemkrat prvi na njihovi lestvici. Ob glasbi velja prisluhniti tudi besedilom skladb, kar je glede na njegovo pesniško ustvarjanje razumljivo.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju s Sašom Atanasovim.

Pesmi, 2017 (pesniška zbirka)
Poezija, 2016 (pesniška zbirka)
V črnih sencah, 2009 (glasbeni cd)

  • All Poetry: 3 zlata odličja, 8 srebrnih odličij, 6 bronastih odličij, 27 častnih omemb
  • World Songwritting Awards: finalist s skladbami Solace (2019), Indian Summer (2019), Song 432 (2021), Let’s Watch the Sky (2021), Song X (2021), Wake Up Call (s Kristjanom Glivarjem, 2021), The Sky (2022), Memories By The Sea (2022), Generation Z’s Music (2022)

Sodja, A. Krokarjeva poezija. Jeseniške novice, 2016, št. 17, str. 13.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 27. 2. 2018 | Ultima modifica: 1. 1. 2023
Nina Jamar. ATANASOV, Saša. (1978-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 3. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/atanasov-sasa/
Segnala un errore