Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ARNEJČIČ, Beno

ARNEJČIČ Beno
Foto: osebni arhiv B. Arnejčič

Galleria fotografica

Nato:
28. April 1965, Ptuj
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Otroška in dijaška leta je preživel v Gorišnici. Med letoma 1972 in 1980 je obiskoval osnovno šolo v Gorišnici, leta 1984 pa maturiral na Pedagoški gimnaziji na Ptuju. Šolanje je nadaljeval na Fakulteti za družbene vede in novinarstvo (FSPN), kjer je diplomiral na temo Vedenje ljudi v izrednih razmerah – psihologija množice in struktura mitingov v Jugoslaviji (1991). Za svoje diplomsko delo je leta 1992 dobil Prešernovo nagrado Fakultete za družbene vede. Na FSPN je končal še magistrski študij (1996), na Filozofski fakulteti v Ljubljani pa je leta 2005 doktoriral na temo Spremembe vrednotnih orientacij v odnosu do strukture množic v Sloveniji (vpliv zaznavanja medijske predstavitve množice na oceno njenih značilnosti in strukture).

Leta 1992 se je zaposlil v Centru za strateške študije na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije (MORS), kjer je najprej delal kot svetovalec za ekonomske analize, nato pa kot svetovalec za civilno-vojaške odnose. V času svojega službovanja na MORS-u se je študijsko izpopolnjeval v Marshallovem centru za varnostne študije v Garmisch-Partenkirchenu in opravil še specialistično usposabljanje iz civilno-vojaških odnosov v Kanadi (1999) v organizaciji Kanadskega ministrstva za obrambo in kanadskih oboroženih sil. Leta 1999 je postal vršilec dolžnosti vodje Centra za strateške študije (CSŠ) MORS. Obenem je bil tudi sekretar Strateškega sveta MORS. V CSŠ je kot vodja centra koordiniral izdelavo strateških in doktrinarnih dokumentov na obrambnem področju. Leta 2000 je napredoval v državnega podsekretarja in postal vodja CSŠ. V času njegovega vodenja je CSŠ pripravil izdelavo temeljnega strateškega dokumenta nacionalne varnosti – Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti (2000).

Leta 2005 se je zaposlil na Ministrstvu za šolstvo in šport (MSŠ), na Uradu za razvoj šolstva, kjer je opravljal različne naloge. Kot predstavnik MSŠ je sodeloval z Romsko skupnostjo, opravljal naloge koordinatorja programa Komisije EU z naslovom Delovni program Izobraževanje in usposabljanje 2010, ki je bil povezan z uresničevanjem ciljev Lizbonske strategije. V mednarodnem okolju in doma je zastopal MŠŠ na različnih strokovnih in znanstvenih dogodkih.
Od leta 2010 je kot visokošolski učitelj zaposlen na Pedagoški fakulteti v Kopru. Je učitelj z večletnimi izkušnjami pri delu v vojski, obrambnem sistemu in šolstvu ter se aktivno udeležuje različnih mednarodnih konferenc. Prav tako je avtor več znanstvenih in strokovnih prispevkov s področja psihologije organizacije, pedagoške psihologije in socialne psihologije ter avtor znanstvene monografije Tek in beg: podzavestna moč človeka v gibanju (2018).

Beno Arnejčič je tudi mojster nevrolingvističnega programiranja z mednarodnim certifikatom. Hipnozo, transfenomene, nezavedni um in zavest preučuje tudi znanstveno. Svoje znanje in prakso hipnoze je potrdil tudi z diplomo terapevta medicinske hipnoze pri Društvu za medicinsko hipnozo Slovenije. Hipnoterapije izvaja pod redno supervizijo na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. Svetuje pri osebnih težavah, družinskih konfliktih, učnih težavah otrok in mladostnikov, izvaja tudi usposabljanja za večjo učinkovitost in fleksibilnost v medosebnih odnosih. Je član društva Slovenskega združenja za psihoterapijo in svetovanje. Sodeluje z Inštitutom za hipnoterapijo Milton Erickson v Rottweilu v Nemčiji.

V letih 2017–2018 je opravljal funkcijo predsednika strokovnega sveta slovenskega Društva za nevrolingvistično programiranje. Je tudi pridruženi član Društva psihologov Slovenije in redni član Akademskega atletskega društva Slovan.

Dela (izbor):- Tek in beg: podzavestna moč človeka v gibanju. Ljubljana: UMco, 2018.
– Perception of the behaviour of refuges crowd as portrayed on TV. V: Innovative issues and approaches in social sciences, vol. 11, no 3 (sep. 2018), str. 45–66.
– Mobbing in company: levels and typology. V: Organizacija : revija za management, informatiko in kadre, vol. 49, no. 4 (nov. 2016), str. 240–250

B. Arnejčič: Prispevek za spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si, maj 2019 (hrani arhiv KIPP)

Autore/autrice della voce: Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 21. 5. 2019 | Ultima modifica: 4. 1. 2021
Melita Zmazek. ARNEJČIČ, Beno. (1965-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/arnejcic-beno/
Segnala un errore