Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

AMBROŽ, Ivan

AMBROŽ Ivan
Foto: družinski arhiv

Galleria fotografica

Nato:
29. August 1919, Senik (Sveti Tomaž)
Morto:
3. March 2009, Maribor
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Rodil se je v družini čevljarskega mojstra v vasi Senik pri Svetem Tomažu, kjer je končal osnovno šolo. Družinske načrte, da postane naslednik v domači čevljarski delavnici, je spremenila druga svetovna vojna. Leta 1943 je bil mobiliziran v nemško vojsko in bil v vojni huje poškodovan. Posledice vojnih ran mu niso omogočale fizičnega dela na domači kmetiji in v delavnici, zato se je izobrazil v gradbeni stroki. Najprej je zaključil gradbeno delovodsko šolo, nato pa študiral ob delu in leta 1951 končal še takratno Višjo tehnično šolo.

Svojo delovno pot je pričel leta 1946 v gradbenem podjetju Gradis, na gradbišču hidrocentrale Mariborski otok, od tam pa je leta 1954 odšel v novonastalo podjetje Tehnogradnje. V tem obdobju je bil vodja nekaterih največjih gradbišč v Mariboru, kot so prva stolpnica v mestu, stadion Ljudski vrt, hotel Slavija itd.
Leta 1964 se je zaposlil na Gradbenem šolskem centru v Mariboru, kjer je kot učitelj strokovno-teoretičnih predmetov svoje bogato strokovno znanje s primeri iz prakse prenašal na generacije bodočih gradbenikov. Leta 1965 je bil imenovan še za predstojnika tamkajšnje poklicne gradbene šole. Kot predstojnik je imel pomembno vlogo pri ustanovitvi dislociranega oddelka gradbene delovodske šole v Celju in oddelka gradbene poklicne šole v Ajdovščini. Upokojil se je leta 1982.

Bil je med pionirji dela v Interesni skupnosti za gradbeništvo, kjer je od leta 1970 dalje aktivno sodeloval pri kreiranju enotnega izobraževalnega sistema od poklicnega delavca do inženirja. Vrsto let je bil aktivni član izvršnega odbora in tajnik Društva gradbenih inženirjev in tehnikov Maribor (DGIT MB). Bil je tudi med najaktivnejšimi pobudniki za ustanovitev višjega gradbenega šolstva – današnje Fakultete za gradbeništvo v Mariboru in zaslužni član DGIT MB.

Ob delovanju v gradbeni stroki se je v prostem času posvečal planinstvu. Bil je aktivni odbornik Planinskega društva (PD) Maribor Matica in vrsto let oskrbnik Mariborske koče, planinske postojanke na Pohorju.

 

  • Srebrni častni znak Planinske zveze Slovenije za delo v planinstvu
  • Kavčičeva nagrada za delo v gradbeni stroki (1979)
  • Posebno priznanje DGIT MB za izjemne dosežke, ter prispevek k razvoju gradbeništva in društva (2008)

Ivan Ambrož: 1919–2009, Gradbeni vestnik: glasilo Zveze društev gradbenih inženirjev in tehnikov Slovenije, št. 6 (junij 2009), str. 146.
D. Battelino: Pedagog in strokovnjak: Ivan Ambrož – prvi Kavčičev nagrajenec, Delavska enotnost: časopis slovenskih delavcev: glasilo Svobodnih sindikatov Slovenije, št. 3 (26. 1. 1980), str. 9.

Autore/autrice della voce: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 25. 10. 2016 | Ultima modifica: 20. 2. 2020
Barbara Rižnar. AMBROŽ, Ivan. (1919-2009). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/ambroz-ivan/
Segnala un errore