Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

AHAČIČ, Tomaž

AHAČIČ Tomaž
Foto: Arhiv Tomaža Ahačiča-Fogla, objavljeno z njegovim dovoljenjem.

Galleria fotografica

Nato:
11. November 1969, Kranj
Morto:
29. August 2016, Tržič
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Tomaž Ahačič – Fogl je po končani osnovni šoli nadaljeval šolanje na ekonomsko tehnični šoli v Kranju. Svojo poklicno pot je začel kot veliko Tržičanov v tovarni Peko, kjer je delal 15 let. Leta 2010 je diplomiral na višji prometni šoli B&B v Kranju. Osem let je delal tudi kot inštruktor vožnje in predavatelj prometnih predpisov, kar je opravljal vse dokler ga ni doletela huda bolezen.

Že v otroštvu se je seznanil z glasbo, saj je bila v njegovi družini glasba vedno prisotna. Z glasbo so se ukvarjali vsi domači, prepevali so njegovi strici in tete ter seveda tudi oče Miran in stari oče Ivan Ahačič. Zato se jih je prijel vzdevek Fogel. Pr’ Foglovih so peli kot ptiči, je bilo znano že včasih. Tako ni nič presenetljivega, da je Tomaža že kot mladeniča pot zanesla v pevske vode.

Svojo pevsko kariero je začel pri 22. letih pri lokalni skupini Abrakadabra. Z njo je sodeloval 9 let in izdali so kaseto z naslovom Abrakadabra. V nadaljevanju svoje pevske kariere se je pridružil fantom iz okolice Ljubljane in ustanovili so skupino Yuhubanda. Skupina je s pesmijo Če je to slovo v duetu s Katjo Koren zmagala na slovenski popevki leta 2005. Pesem je dosegla velik uspeh pri poslušalcih in bila velikokrat predvajana. Na Melodijah morja in sonca leta 2000 so zmagali s pesmijo Bum bum, pri poslušalcih je dosegla takšen uspeh, da je skoraj ponarodela. S skupino Yuhubanda je Tomaž Ahačič – Fogl izdal dve CD plošči, prvo z naslovom Bum bum, drugi album pa nosi naslov Gor pa dol.

Veliko je prepeval kot solist s pihalnima orkestroma Tržič in Šenčur ter nastopil z velikim orkestrom gimnazije Kranj. Prepeval in nastopal je s tamburaškim orkestrom folklore Kranj. Najbolj se je v sam vrh prepoznavnosti, na žalost na koncu njegove glasbene kariere, zavihtel z nastopanjem v oddaji Znan obraz ima svoj glas, kjer je z odličnimi imitacijami očaral celo Slovenijo. V spomin se nam je vtisnil še posebej nastop Luciana Pavarottija z operno arijo Nessun dorma in imitacijo Majde Sepe s pesmijo Med iskrenimi ljudmi. Na vrhu kariere, leta 2015, je zbolel, bolezen pa mu je za vedno vzela glas.

Plošče:

Bum bum (Yuhubanda)
Gor pa dol (Yuhubanda)

Avtorica teksta je bibliotekarka Martina Klemenčič v sodelovanju s Tomažem Ahačičem – Foglom.

Autore/autrice della voce: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Data del primo inserimento: 12. 9. 2016 | Ultima modifica: 28. 3. 2020
Nejc Perko. AHAČIČ, Tomaž. (1969-2016). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/ahacic-tomaz/
Segnala un errore