Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

AGAPITO, plemiška rodbina

AGAPITO plemiška rodbina
Foto: Grb družine Agapito (Vir: Armoriale delle famiglie italiane)

Galleria fotografica

Nato:
neznan, izhaja iz Krete - še živeča v Kopru in Trstu
Professioni e attività:
Lessico:

Stara istrska družina, izhaja iz Nikozije na Kreti, kjer so bili fevdalni gospodje v času beneške nadvlade. Leta 1669, v času turške zasedbe otoka, družina prebegne v Istro, kjer jim beneški dož Paolo Renier 13.5.1782 povrne naziva plemičev in grofov in se posledično vpiše na seznam istrskega naslovnega plemstva in v zlato knjigo resničnega plemstva beneške republike. Leta 1802 je vključena v mestno plemstvo Kopra, kar ji leta 1822 prizna tudi avstrijsko cesarstvo. Prebivajo v Buzetu in Trstu in so vpisani v zlato knjigo ter na uradni seznam italijanskega plemstva z naslovom grofov in plemičev iz Krete, priznanim leta 1925.

Andrea grof Agapito od Giovannija iz Buzeta (umrl leta 1817), vojaški arhitekt in naivni slikar in brat Girolamo grof Agapito (Buzet, 1783 – Trst, 1844), pisec in član Akademije vstalih v Kopru ter med ustanovitelji tržaške Minerve.

Grb: Deljen: v prvem modrem kvadrantu tri srebrne šesterokrake zvezde postavljene v niz: v drugem srebrnem kvadrantu tri modre šesterokrake zvezde, dve na vrhu in ena spodaj (Benedetti).

Aldo CHERINI – Paolo GRIO: Le famiglie di Capodistria: notizie storiche ed araldiche, Trieste 1998, str. 37.

Armoriale delle famiglie italiane (Wikipedia).

Autore/autrice della voce: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Data del primo inserimento: 13. 3. 2019 | Ultima modifica: 9. 7. 2020
Peter Štoka. AGAPITO, plemiška rodbina. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/agapito-plemiska-rodbina/
Segnala un errore