Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ABRAM, Filip

ABRAM Filip
Foto: Arhiv Wikipedija

Galleria fotografica

Nato:
19. April 1835, Tupelče pri Kobjeglavi
Morto:
1. April 1903, Dunaj (Avstrija)
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Rodil se je v kmečki družini, gimnazijo je obiskoval v Gorici in Benetkah, univerzitetni študij pa je nadaljeval na Dunaju in v Gradcu. Ves čas šolanja mu je ob strani stal njegov stric, dvorni kaplan in vzgojitelj pri nadvojvodi podkralju Rainerju za Lombardijo in Benečijo.
Po končanem študiju je služboval po različnih primorskih sodiščih, bil je okrajni sodnik v Komnu in v Tolminu in svetnik deželnega trgovskega in višjega deželnega sodišča v Trstu. Vseskozi je aktivno sodeloval v slovenskem narodnem gibanju in si prizadeval za enakopravnost slovenskega in hrvaškega jezika. Leta 1891 je postal dvorni svetnik vrhovnega sodišča, naslednje leto pa je bil sprejet na pravosodno ministrstvo, kjer so mu poverili personalni referat za slovenske dežele. Dobil je težko nalogo saj se je moral nenehno boriti z različnimi političnimii interesi. Leta 1896 mu je novi minister, grof Gleispach, preprečil delovanje v ministrstvu, zato se je ponovno vrnil na vrhovno sodišče, kjer je postal senatni predsednik. Istočasno je opravljal funkcijo namestnika predsednika najvišjega dohodarskega urada in sodišča za patente. Leta 1878 je v soavtorstvu izdal zbirko odločb trgovskega in pomorskega prava, ki je ostala hkrati tudi edina zbirka judikatov avstrijskega pomorskega prava.
Bil je odlikovan z malim križcem sv. Štefana.

Dela:
Raccolta di Giudicati del Tribunale Commerciale marittimo di Trieste, 1878

Primorski slovenski biografski leksikon.1.snopič.Gorica:Goriška Mohorjeva družba, 1974, str.1

Autore/autrice della voce: Primož Škabar, Kosovelova knjižnica Sežana
Data del primo inserimento: 7. 8. 2013 | Ultima modifica: 7. 8. 2013
Primož Škabar. ABRAM, Filip. (1835-1903). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/abram-filip/
Segnala un errore