Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ŽUMBAR, Antonija

Antonija Žumbar
Vir: osebni arhiv

Foto galéria

Született:
18. March 1961, Ptuj
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Izhaja iz Žetal, iz družine Stojnšek. Starša Franc in Marija, ki sta se poročila v svojih srednjih letih, sta obdelovala za haloške razmere veliko kmetijo v Nadolah. V zakonu so se jima rodili otroci Antonija (Tončka), Viktorija in Franci.
Antonija je odraščala v družinskem okolju, kjer se je spodbujalo šolanje in posvečanje branju. Osnovno šolo je obiskovala v domačem kraju in jo zaključila z odličnim uspehom, nato pa izobraževanje nadaljevala na Srednji ekonomski šoli na Ptuju (1974–1978), leta 1982 pa dokončala višješolski študij ekonomije, smer transport in poslovna logistika, na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Kasneje je na isti fakulteti ob delu dokončala še univerzitetni študij ekonomije, smer notranje finance.

Leta 1982 se je zaposlila kot planerka – analitičarka na takratnem Družbenoekonomskem komiteju Občine Ptuj, kjer je opravila tudi strokovni izpit iz javne uprave. Med letoma 1987 in 2004 je bila vodja računovodstva v Domu upokojencev Ptuj. Od leta 2004 je vodja računovodsko-tehnične službe v Domu starejših občanov (DSO) Tezno. Nenehno se je izobraževala tako na področju računovodstva kot tudi na področjih vodenja kakovosti (ISO 9001, E-Qalin – evropski model merjenja kakovosti storitev na področju oskrbe starejših) ter se udeleževala tečajev in seminarjev učinkovitega vodenja in osebnostne rasti ter dodatna znanja uspešno prenašala v delovne sredine.

V domačem kraju se je zelo zgodaj aktivno vključila v različna področja družbenega delovanja. Že kot osnovnošolka je veliko nastopala na proslavah. Kasneje je postala članica Kulturnega društva Žetale, kjer je aktivno delovala v dramski sekciji, in bila zelo aktivna članica žetalske mladinske organizacije.
Po poroki z Milanom Žumbarjem leta 1983 se je preselila najprej v Pohorje in nato v Pristavo pri Cirkulanah ter si tukaj z možem ustvarila dom in družino. V zakonu sta se jima rodila sinova Boštjan in Tadej. Službene in družinske obveznosti ji niso dopuščale dodatnih aktivnosti do leta 2000, ko se je aktivno vključila v društveno življenje v Cirkulanah. V okviru Kulturnega društva Cirkulane je pela v mešanem pevskem zboru in pri ženski vokalni skupini Vitice. Društvo je tri mandate s presledki (2002–2018) tudi vodila kot predsednica in je še danes aktivna članica. Bila je tudi članica sveta Javnega sklada za ljubiteljske kulturne dejavnosti območne izpostave Ptuj in članica več društev v Cirkulanah (Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze, Turistično društvo Cirkulane, Društvo za oživitev gradu Borl). Prav tako je bila med ustanovitelji ženskega zbora v Domu upokojencev Ptuj in DSO Tezno.

Aktivna je tudi na področju lokalne samouprave. V Občini Gorišnica je bila članica odbora za družbene dejavnosti (2003–2007), v Občini Cirkulane pa članica odbora za finance (2007–2011) ter članica odbora za negospodarstvo (2011–2018).
Leta 2018 je bila kot neodvisna kandidatka na županskih volitvah izvoljena za županjo Občine Cirkulane. V tej vlogi si prizadeva zlasti za izvajanje projektov na področjih turizma, kulturne dediščine, trajne oskrbe starejših in podpore mladim družinam, gospodarstva in kmetijstva ter celotne infrastrukture občine. Veliko svojih aktivnosti usmerja v povezovanje haloških občin.

A. Žumbar: Prispevek za biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin, april 2021 (hrani arhiv KIPP).

A bejegyzés szerzője: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 14. 9. 2021 | Utolsó módosítás: 16. 9. 2021

Mira Petrovič. ŽUMBAR, Antonija. (1961-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 5. 2024) Dostopna na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/zumbar-antonija/

Hiba bejelentése