Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ŽERJAV, Jure

ŽERJAV Jure
Foto: arhiv občine Kranjska gora

Foto galéria

Született:
26. July 1961, Jesenice, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Jure Žerjav je bil rojen na Jesenicah, vseskozi pa živi v Kranjski Gori. Osnovno šolo je obiskoval v Kranjski Gori. Maturiral je na Gimnaziji Jesenice. Diplomiral je na Fakulteti za šport v Ljubljani in leta 1984 pridobil naziv profesor športne vzgoje. Naslov njegove diplomske naloge je bil Načrtovanje procesa treniranja mladih tekačev na smučeh.

Leta 1984 se je zaposlil na Osnovni šoli 16.december v Mojstrani. Do leta 1987 je bil, kot trener tekačev na smučeh, zaposlen na takratni Občinski zvezi smučarskih organizacij Jesenice. Od 1987 do 1993 je bil zaposlen na Smučarski zvezi Slovenije. Kot trener tekačev na smučeh je vodil člansko reprezentanco na Zimskih olimpijskih igrah 1992 v Albertvillu (Francija) in na Svetovnem prvenstvu 1993 v Falunu (Švedska). Slovenija je v Albertvillu prvič nastopila kot samostojna država.  Od 1994 do 2002 je poučeval športno vzgojo na Gimnaziji Jesenice. Pred županovanjem se je torej ukvarjal s pedagoškim delom na področju športa. Po županskih mandatih je bil krajši čas tudi ravnatelj kranjskogorske osnovne šole.

Župan občine Kranjska Gora je bil od leta 2002 do leta 2014. Tudi kot župan je ostal povezan s športom. Vsako leto je gostil veljake zimskih športnih organizacij ob dogodkih v Planici in na Vitrancu. Glede na funkcijo je bil član obeh organizacijskih odborov. Velik dogodek pa je tudi vsakoletna slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem in sodelovanje z ruskim političnim in gospodarskim vrhom. Bil je župan občine gostiteljice. Njegovi mandati so bili zelo družbeno naravnani. Med drugim je poskrbel za celovito prenovo Osnovne šole 16. december v Mojstrani, Osnovne šole Josipa Vandota v Kranjski Gori in vrtca v Ratečah. Zgrajena je bila športna dvorana Vitranc in prostori občine. V Gozd Martuljku sta bila postavljena nov krajevni dom in gasilski dom, zgrajena je bila Komunalna baza Tabre. Obnovljeni so bili številni odseki cestne infrastrukture, mostovi, predvsem pa se je začelo načrtno reševati problematiko vodooskrbe v občini. Sodeloval je z lastniki in investitorji, ki so poskrbeli za izgradnjo novih žičniških naprav Najpomembnejši investiciji, pri katerih je sodeloval kot župan, sta zagotovo dom starejših občanov Viharnik in izgradnja Nordijskega centra Planica.

Leta 2015 je prevzel vodenje Nordijskega centra Planica. Zagotovo največji zalogaj predstavlja organizacija svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023.

S partnerko in hčerko Nežo živi v Kranjski Gori. Hčerka Neža je kot tekmovalka v smučarskem teku sodelovala na zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu. Svojo ljubezen do športa je torej Jure Žerjav prenesel tudi na hčerko.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z Juretom Žerjavom, oktober 2022.

 

Peternel, U. Župani, izvoljeni v prvem krogu: Jure Žerjav drugi mandat. Gorenjski glas, 2006, št. 85 (24. okt.), str. 2
Košnjek, J. Leta 2005 so nam ostali v spominu: Jure Žerjav, župan občine Kranjska Gora. Gorenjska, 2005, str. 52
Sedej Ž., D. Planica mora dobiti denar in ohraniti svojo veljavo: kranjskogorski župan Jure Žerjav ocenjuje, da je občinski proračun investicijsko naravnan. Gorenjski glas, 2004, št. 10 (6. feb.), str. 3

A bejegyzés szerzője: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj, Nina Jamar, Občinska knjižnica jesenice
Az első bevitel dátuma: 1. 4. 2011 | Utolsó módosítás: 16. 12. 2022
Miran Lola Božič. ŽERJAV, Jure. (1961-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 1. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/zerjav-jure/
Hiba bejelentése