Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ŽELEZNIK, Jože

- Jože Železnik. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik

Foto galéria

Született:
17. March 1948, Verpete (občina Vojnik)
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Jože Železnik je obiskoval osnovno šolo na Frankolovem. Nato se je vpisal v lesarsko šolo v Sevnici in svoje pridobljeno znanje dopolnjeval pri domačem mizarju Bernardu Čretniku. Po odsluženem vojaškem roku je bil nekaj časa na začasnem delu v Švici, nato se je zaposlil v Konusu v Slovenskih Konjicah ter nadaljeval z delom kot mizarski mojster. Zaradi ostarelih staršev je moral poskrbeti tudi za delo na srednje veliki kmetiji, ki sta jo skupaj z ženo Marijo modernizirala, da je postalo delo manj naporno.

Več kot 50 let je aktivni član Prostovoljnega gasilskega društva Frankolovo. Že tretji mandat je podpredsednik društva. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi Gasilske zveze Vojnik-Dobrna in bil prvi mandat član častnega razsodišča.

Veliko pomaga in sodeluje v Turističnem društvu Frankolovo in s svojim delom priskoči na pomoč tudi ostalim društvom v kraju. Nekaj let je bil član Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo.

Nešteto njegovih delovnih ur je bilo podarjenih za delovne akcije v kraju. Sodeloval je pri obnovi cerkve na Frankolovem in med drugim izdelal tri stranska cerkvena vrata. Kot mizarski mojster je sodeloval pri raznih popravilih v šolskih prostorih, veliko delovnih ur je tudi prispeval za obnovo gasilskega doma na Frankolovem in še bi lahko naštevali.

Za dolgoletno ustvarjalno in prostovoljno delo v kraju in v društvih je bil Jože Železnik leta 2010 dobitnik najvišjega občinskega priznanja – zlatega vojniškega grba.

  • zlati vojniški grb, 2010

S. Jakob: Intervju: Jože Železnik, v: Ogledalo, 2010, št. 78, str. 12–13
Informacije posredoval: Jože Železnik (junij in september 2019)
Arhiv Občine Vojnik

A bejegyzés szerzője: Jožef Žlaus, Turistično-kulturno društvo Globoče, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 21. 5. 2020 | Utolsó módosítás: 10. 7. 2020
Jožef Žlaus in Turistično-kulturno društvo Globoče. ŽELEZNIK, Jože. (1948-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/zeleznik-joze/
Hiba bejelentése