Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

VRENKO, Jožef

VRENKO Jožef
Foto: Stranski oltar Marije Brezmadežne v frankolovski cerkvi, delo Jožefa Vrenka. Foto: Matjaž Jambriško. Vir: arhiv Občine Vojnik.

Foto galéria

Született:
3. March 1809, Loka (sedaj Frankolovo)
Elhunyt:
10. March 1891, Loka (sedaj Frankolovo)
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rodil se je verjetno v hiši, kjer je sedaj gostilna Turist. Odraščal je na kmetiji, ki so ji po domače rekli »Pri Mastnjak« in se že kot mlad kmečki fant zanimal za podobarstvo, kiparjenje in slikarstvo. V želji, da bi si pridobil čim več tega znanja, je obiskoval najprej podobarsko – kiparsko šolo v Gradcu in nato šolo pri podobarju Goričniku v Radovljici na Gorenjskem.

Od leta 1834 si je na svoji domačiji uredil delavnico in izdeloval kipe, oltarje, spovednice, obvladal je tudi poslikave sten s freskami in izdelovanje oltarnih slik. Pri tem se je naslanjal na baročno tradicijo. Ko so mu začele pešati moči, je delavnico prepustil svojemu pomočniku.

Jožef Vrenko (Brenko, Vrenk) je izdelal kar nekaj opreme za frankolovsko cerkev. Že leta 1843 je izdelal prižnico, med letoma 1850–70 se je lotil glavnega oltarja, ki je izdelan v baročni tradiciji. Kipi v glavnem oltarju so delo drugih mojstrov. V celoti pa sta njegovo delo stranska oltarja Marije Brezmadežne in Antona Puščavnika, ki ju je izdelal v baročni tradiciji v letih od 1850 do 1870. Bil je tudi med pobudniki za pozidavo cerkve Svete Trojice na Gojki, za katero je med leti 1845–1863 izdelal veliki oltar, dva stranska oltarja in prižnico. V njegovi delavnici je bila izdelana oprema še za romarsko cerkev na Brinjevi gori nad Zrečami, za cerkve v Pernovem, na Skomarju, v Topolšici, na Planini in v Galiciji.

J. Curk: Topografsko gradivo I. Sakralni spomeniki na območju občine Celje, Celje 1966
Nadškofijski arhiv Maribor, Matične knjige, Krstna knjiga Frankolovo 1800−1827, fol. 106
Osebni arhiv Jožefa Žlausa

A bejegyzés szerzője: Jožef Žlaus, Turistično-kulturno društvo Globoče, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 6. 11. 2019 | Utolsó módosítás: 10. 7. 2020
Jožef Žlaus in Turistično-kulturno društvo Globoče. VRENKO, Jožef. (1809-1891). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/vrenko-jozef/
Hiba bejelentése