Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

VOVKO, Toni

Toni Vovko - Dolenjski list, 8. julija 2004, str. 18.

Foto galéria

Született:
5. March 1951, Novo mesto
Elhunyt:
14. June 2004
Névváltozat:
Anton Vovko
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Odraščal je v Novem mestu, v Mačkovcu, in na novomeški gimnaziji obiskoval pedagoški oddelek. Že kot dijak je bil zelo dejaven zlasti na kulturnem področju. Ustanovil je kulturno umetniško društvo Bela krizantema, v katerem so ob pomoči in spodbudi nekaterih profesorjev sodelovali mladi likovniki, literati, režiserji in drugi. Organiziral je literarne večere in pisal dramska besedila. Dve njegovi drami sta bili uprizorjeni, z njima so nastopali po Sloveniji. V tem času ustvarjene pesmi je objavljal v gimnazijskem glasilu Stezice, ki ga je nekaj časa tudi likovno urejal.

Drami Skozi temo ali devalvirana morala (1970) in Prešički (1971) sta bili uperjeni zoper tedanje moralne vrednote. Pesmi je objavljal revijalno, pod psevdonimom, izdal pa je tudi dve pesniški zbirki Kamnite sence in Razborska križpotja, ki jima je uvodoma dodal nekaj spominskih zapisov v prozi.

S kulturno dejavnostjo je nadaljeval tudi v podjetjih, kjer je bil zaposlen. Po šolanju na gimnaziji se je zaposlil v tovarni zdravil Krka, kjer je bil ustanovitelj tamkajšnjega Kulturno-umetniškega društva Krka. V gradbenem podjetju Pionir je oblikoval vizualne komunikacije. Nekaj časa je bil zaposlen tudi v Tiskarni Novo mesto, kasneje pa je ustanovil inženiring tržnega komuniciranja ERRO. Bil je njegov direktor in načrtovalec ter izvajalec projektov, zlasti s področja propagande, oblikovanja in svetovanja. Bil je tudi urednik in izdajatelj poljudnoznanstvenih in beletrističnih publikacij. Oblikoval je številne knjižne izdaje s področja kulture.

Zelo uspešen je bil na likovnem področju, za kar je prejel številne nagrade, tudi mednarodne. Ustanovil in vodil je likovno skupino Vladimir Lamut. Imel je številne samostojne razstave, doma in v tujini pa je sodeloval tudi na skupinskih razstavah. Odlikoval se je kot portretist, slikar pokrajinskih motivov ter ekspresionističnih videnj in doživljanj sveta. Posebej je bil ponosen na svoj slikarski ciklus Burjevci, ki je lokalno oprt na njegove Razbore v trškogorskem svetu.

Ukvarjal se je tudi s filmsko dejavnostjo. Za filma Stanovanje ni samo beton in Industrijske montažne hale je na mednarodnem filmskem festivalu iz gradbeništva prejel nagrado za režijo, scenarij in tekst, v letu 1990 pa kot prvi na Balkanu nagrado za reklamni film TKI GLOBOKO na svetovnem filmskem festivalu v Cannesu.

Bil je član predsedstva Zveze kulturnih organizacij Slovenije, Združenja likovnih skupin Slovenije, galerijskega sveta Dolenjske galerije.

Pesniški zbirki:

Kamnite sence, 1995
Razborska križpotja, 1999

»Bratstva i jedinstva«, 1968
Odličje Svobod z zlatim znakom Zveze kulturnih organizacij Slovenije za izjemno uspešno delo na področju kulture, 1987

Škufca, J. V spomin Toniju Vovku (1951–2004). Dolenjski list, 8. 7. 2004, let. 55, št. 27, str. 18.
Toni Vovko. Stezice: G 245: posebna izdaja. Gimnazija: Novo mesto. 1991, str. 58 – 60.
Vovko T. Kamnite sence. Novo mesto : Erro, 1995, zapis na platnici.

A bejegyzés szerzője: Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Az első bevitel dátuma: 15. 12. 2019 | Utolsó módosítás: 18. 3. 2022
Mateja Kambič. VOVKO, Toni. (1951-2004). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 10. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/vovko-toni/
Hiba bejelentése