Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

VENGUST, Marjan

VENGUST Marjan
Foto: Osebni arhiv.

Foto galéria

Született:
9. January 1956, Celje
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen je bil v Celju, osnovno šolo končal v Šentjurju, gradbeno tehnično šolo v Celju, nato pa ob delu gradbeno fakulteto v Mariboru. Najprej se je zaposlil kot gradbeni tehnik v Železarni Štore, po odsluženem vojaškem roku pa v GIP Ingrad Celje.

Z veliko ambicije je prevzemal in vodil izgradnjo več zahtevnih objektov stanovanjske in industrijske izgradnje, mostov, viaduktov in tudi njihove sanacije. Leta 1990 se je zaposlil v Cestnem podjetju Celje kot vodja komerciale in sodeloval pri razvoju podjetja ter kasneje pri lastninskem in statusnem preoblikovanju delniške družbe. Leta 1996 je z reorganizacijo družbe postal direktor operativno-komercialnega področja, član uprave in namestnik generalnega direktorja, v letu 2003 pa je bil imenovan za predsednika uprave družbe za dobo 5 let.
V družbi, ki je skupno zaposlovala preko 700 delavcev, je bil znan kot odličen vodja in organizator, ki pa je hkrati posvečal veliko pozornosti zadovoljstvu zaposlenih in njihovi socialni stabilnosti. Zaradi strokovnega in menedžerskega ugleda je v letu 2001 postal predsednik Zveze društev gradbenih inženirjev in tehnikov Slovenije in nato to funkcijo opravljal več let.

Kot bivši odličen športnik (košarka) je ohranil velik smisel za sodelovanje s športniki. Kot organizator in sponzor je ustregel številnim amaterskim in profesionalnim društvom in zato postal leta 1996 predsednik NK Publikum. Klub je imel pod njegovim vodstvom več kot 300 aktivnih članov v številnih sekcijah. S svojimi vodstvenimi in sponzorskimi potezami je bistveno zaznamoval razvoj celjskega nogometa.

Za uspešno delo na področju športa in gradbeništva, zlasti vodenja gradbenega podjetja CMC (Ceste Mostovi Celje) d. d., je leta 2005 prejel srebrni celjski grb.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • srebrni celjski grb, 2005

Gradivo utemeljitve, ki ga je leta 2005 ob predlogu za podelitev občinskega priznanja pripravil Milan Kos iz Celja.

A bejegyzés szerzője: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 8. 9. 2018 | Utolsó módosítás: 29. 6. 2020
Janko Germadnik. VENGUST, Marjan. (1956-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 2. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/vengust-marjan/
Hiba bejelentése