Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

TURK, Alojz

Alojz Turk - Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Foto galéria

Született:
6. June 1893, Verdun pri Stopičah (obč. Novo mesto)
Elhunyt:
1. August 1944, Novo mesto
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rodil se je kmetu Francu in Magdaleni, rojeni Papež. Osnovno šolo je sprva obiskoval v Stopičah, kasneje v Novem mestu. Gimnazijo je najprej obiskoval v Šentvidu pri Ljubljani, v letih od 1910 do 1914 pa v Novem mestu, kjer je opravil maturo. Na Dunaju je študiral slavistiko, germanistiko in klasično filologijo ter leta 1929 v Zagrebu promoviral z disertacijo o Janezu Trdini.

Že med študijem je služboval na novomeški gimnaziji. Kot profesor je nato služboval na Ptuju in v Gospiću, od leta 1930 pa vse do smrti je bil profesor slovenščine in srbohrvaškega jezika na gimnaziji v Novem mestu, s presledkom leta 1932, ko je služboval v Mariboru. Leta 1942 je bil zaprt in interniran v Monigu v Italiji.

Že kot dijak je objavil nekaj pesmi in proze v dijaškem listu Izpod Gorjancev. Udejstvoval se je kot literarni zgodovinar in se ukvarjal predvsem z življenjem in delom Janeza Trdine. Kot literarni zgodovinar je prvič nastopil leta 1923, ko je v Ljubljanskem zvonu objavil članek o članih novomeške Zadruge. Objavljal je sestavke, ki se nanašajo na Prešerna, Levstika, Ketteja, Rudeža, Linharta idr. Krajše članke je objavljal v Časopisu za narodopisje, reviji Življenje in svet ter v Ljubljanskem zvonu.

Pomagal je snovati muzejsko društvo v Novem mestu, dal pobudo za ustanovitev Dolenjskega muzeja in zbiral kulturnozgodovinsko in etnografsko gradivo za muzej. Vzorno je uredil arhiv novomeške gimnazije.

Njegova rokopisna zapuščina tvori jedro rokopisne zbirke v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Poleg številnih prepisov vsebuje tudi korespondenco in arhivalije, ki se nanašajo na Trdino (npr. reški akti), dr. Andreja Vojsko, Dragotina Ketteja, Milana Puglja idr.

Njegov brat, Josip Turk, teolog in cerkveni zgodovinar, je bil zelo plodovit pisatelj in je deloval predvsem na področju cerkvene zgodovine in cerkvene filozofije. Po drugi svetovni vojni je emigriral v ZDA.

  • Rast IV/1993, str. 298 – slika.
  • SBL 13. zv., str. 239.
A bejegyzés szerzője: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Az első bevitel dátuma: 15. 12. 2019 | Utolsó módosítás: 6. 6. 2022
Karel Bačer. TURK, Alojz. (1893-1944). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 7. 2. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/turk-alojz/
Hiba bejelentése