Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

TISELJ, Tone

TISELJ Tone
Foto: Osebni arhiv T. T.

Foto galéria

Született:
21. September 1961, Novo mesto
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen v Novem mestu materi Nevenki, Belokranjki, in očetu Marjanu, Kozjancu s Planine pri Sevnici. Ko je bil sin Tone star dva meseca, se je družina preselila v Celje, tako da je v mestu obiskoval tako osnovno kot srednjo šolo (Gimnazijo Celje). Rokomet je začel trenirati sredi osnovne šole; vzornik mu je bil Miha Bojovič, za rokometne kriterije prav tako kot on nekoliko nižje rasti. Študij je zaključil na Fakulteti za šport v Ljubljani, nabiral prve trenerske izkušnje pri mladinskih ekipah in se najprej zaposlil na celjski gimnaziji kot profesor telesne vzgoje. Na trenersko pot ga je usmerjal Tone Goršič, saj je kot nepoklicni trener delal najprej v Celju, potem pa v Ajdovščini, Sevnici, Žalcu in Velenju.

Pedagoško delo je opravljal skoraj deset let, leta 1999 pa je zaradi ponudbe tržaškega kluba Generali postal poklicni trener. Ponudba ni bila slučajna, saj je imel za sabo že vrsto uspehov. Celjske rokometaše je v zadnji skupni jugoslovanski sezoni povedel v prvo ligo, potem pa dve leti kasneje do obeh slovenskih naslovov – državnega prvaka in pokalnega zmagovalca. Sledila je še vrsta drugih uspehov, nato pa se je odločil, da se preizkusi tudi v ženskem rokometu. Že prvo sezono leta 2001 je z žensko ekipo Krima, kjer je nasledil znanega trenerja Vinka Kandijo, osvojil prvo mesto v evropski ligi prvakinj. Vzponu na rokometni vrh je sledila vrsta odličnih rezultatov, saj je ženska ekipa Krim Eta Malizia že vrsto let uživala sloves ene najboljših evropskih in tudi svetovnih rokometnih ekip.

Leta 2003 mu je rokometna zveza zaupala vodenje moške reprezentance; največji uspeh je bil brez dvoma drugo mesto na evropskem prvenstvu v Ljubljani leta 2004, olimpijske igre v Atenah istega leta pa so nekoliko razočarale slovenska pričakovanja. Tiselj je poraze reprezentance v veliki meri pripisal preutrujenosti – tudi lastni, saj je kombiniral dvoje vrhunsko zahtevnih nalog: vodenje matičnega kluba Krima Ete Malizie in moške državne reprezentance.

Kot trener je Tiselj vodil slovensko moško in žensko rokometno reprezentanco, žensko rokometno reprezentanco Črne gore ter rokometne klube Celje Pivovarna Laško, Gorenje Velenje, KIF Vejen, Budućnost, Krim Ljubljana, HCM Baia Mare in Debrecen VSC (do leta 2018).

M. Grobelšek, T. Tiselj: Le zmagovalci so pripravljeni garati, v: Manager, 2004, št. 5, str. 24–26
B. Piano: Trener za rokometna odličja, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 102–103
Arhiv člankov o T. Tislju v časopisih Večer in Delo.

A bejegyzés szerzője: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 16. 1. 2019 | Utolsó módosítás: 29. 6. 2020
Janko Germadnik. TISELJ, Tone. (1961-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/tiselj-tone/
Hiba bejelentése