Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

TETIČKOVIČ, Žan

TETIČKOVIČ Žan
Foto: Andrej Lamut

Foto galéria

Született:
28. May 1991, Ptuj
Hivatások és tevékenységek:
Község:
Lexikon:

Glasbeni ustvarjalec Žan Tetičkovič, z umetniškim imenom Jean John, živi in dela v New Yorku, kot glasbenik pa nastopa predvsem po Ameriki in Evropi.

Obiskoval je Osnovno šolo Olge Meglič na Ptuju in za tem ptujsko gimnazijo, kjer je leta 2010 maturiral. Leta 2011 se je vpisal na študij na “The New School for Jazz and Contemporary Music” v New Yorku, smer tolkala in komponiranje, njegovi profesorji so bili Michael Carvin, Gil Goldstein, Rudy Palmer, Tyshawn Sorey, Chris Stover, Mark Guiliana, Gregory Hutchinson, Rodney Green, Amir Ziv, Obed Calvaire, Nasheet Waits, Dan Weiss in Drew Gress. Leta 2012 je na fakulteti postal asistent profesorju za glasbeno teorijo, teoretsko analizo ter analizo glasbenih oblik. Diplomiral je leta 2015.

Glasbeno pot je pričel v glasbeni šoli Karol Pahor na Ptuju, kjer je najprej obiskoval glasbeno pripravnico, nato je pod mentorstvom Mladena Delina leta 2005 končal šestletno nižjo glasbeno šolo – smer klavir. Leta 2006 se je vpisal v glasbeno šolo B.A.S.E. v Mariboru, kjer se je učil igranja jazz tolkal in snemalnega inženirstva ter tam opravil tri letnike. V letu 2008 se je udeležil dveh svetovno znanih seminarjev za tolkalce v Grožnjanu na Hrvaškem in v Kranju, leta 2009 pa je bil sprejet na poletno šolanje na jazz akademijo Codarts v Rotterdamu. V letu vpisa na študij v New Yorku se je na Montclair Academy of Dance Laboratory of Music (ZDA) pričel izpopolnjevati na klavirju in tolkalih.

Je član ter soustanovitelj številnih projektov tako v New Yorku kakor tudi v Sloveniji, kot bobnar, skladatelj ter aranžer pa je sodeloval z znanimi jazz glasbeniki iz Slovenije (I. Bezget, J. Pukl, M. Črnčec, L. Krečič, N. Strnad, U. Perič idr.) in tujine (Y.Terry, J. Horn, L. Ntsane, A. Luthra, R. Workman, J. I. Bloom, S. Nelson idr.).

Leta 2008 je ustanovil svoj jazz orkester z imenom Attic Echo, s katerim je nastopal po Sloveniji. V letu 2009 je pričel igrati z znanimi glasbenimi imeni, istega leta pa je nastala še zasedba Žan Tetičkovič Quintet. V letu 2011 je napisal koncert za klavir pod naslovom Universe 1863, ki je njegovo prvo klasično delo, leto za tem pa je ustanovil še zasedbo Balkan Jazz Trio.

Novembra 2013 je v New Yorku kot soavtor s skupino Balchemy posnel svoj prvi album z naslovom Balchemy ter s to skupino nastopil tudi v enem izmed najprestižnejših jazz klubov v Evropi Marian’s Jazz Room v Bernu. V istem letu je začel igrati v glasbeni zasedbi Andrea Domenici NYC Trio. Maja 2014 je po izjemno uspešno izpeljanem projektu Oasis, ki ga je izpeljal v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija in drugimi priznanimi glasbeniki, posnel dvojno zgoščenko. V letu 2016 se je predstavil z do sedaj največjim projektom The Port of Life. Gre za moderno avdio-vizualno pripoved, ki s prepletanjem prvin sodobne jazzovske, klasične, elektronske in svetovne glasbe prikazuje zgodbe in izkušnje imigrantov v New Yorku.

  • dvakratni zmagovalec in dobitnik skladateljske nagrade “ASCAP Young Jazz Composers Award” (2012 in 2014),
  • nagrada za najboljšo izvirno jazz kompozicijo “Jazzon LIVE Master Award” (2012)
  • nagrada občinstva “Jazzon Audience Award” (2012) za najboljšo izvedbo kompozicije.

S skupino Balchemy je aprila 2014 osvojil prestižno nagrado revije Downbeat, in sicer v kategoriji “Outstanding performance – small group”.

Jean John, pridobljeno 26. 5. 2016 s spletne strani https://jean-john.com/
M. Goznik: New York je njegova izbira: Žan Tetičkovič ponovno muzicira doma, Štajerski tednik, št. 57 (26. 7. 2011), str. 10.
S. Cafuta Trček: Žan Tetičkovič, džez bobnar in komponist, Ptujčan v New Yorku, Ptujčan, št. 7/8 (25. 7. 2011), str. 9.
Žan Tetičkovič: The Port of Life, pridobljeno 26. 5. 2016 s spletne strani http://www.kinosiska.si/glasba/zan-tetickovic-the-port-of-life

A bejegyzés szerzője: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 17. 10. 2016 | Utolsó módosítás: 8. 5. 2020
Barbara Rižnar. TETIČKOVIČ, Žan. (1991-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 3. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/tetickovic-zan/
Hiba bejelentése