Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

SELČAN, Peter

SELČAN Peter
Foto: Peter Selčan. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik

Foto galéria

Született:
19. April 1952, Celje
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Maturiral je na klasični gimnaziji v Ljubljani. Danes živi v Zlatečah (Nova Cerkev) in je prokurist v podjetju Ekolat Vipava.

V Novi Cerkvi je vsa leta bil eden izmed nosilcev zborovskega petja in kulture v širšem pomenu. Izobraževal se je pri prof. Egonu Kuneju, kjer je izpopolnjeval igranje klavirja in dirigiranja. Igranja na orgle se je naučil sam in bil več let organist v Novi Cerkvi. Leta 1974 je prevzel vodenje Cerkvenega mešanega pevskega zbora Nova Cerkev ter mladinske pevske skupine. Več kot 40 let, od leta 1978, je vpet v delo z Moškim pevskim zborom Nova Cerkev, s katerim je dosegel vidne rezultate. Zbor je pod njegovim umetniškim vodstvom leta 1982 prejel Prešernovo nagrado in priznanje celjske občine ter nastopil na številnih občinskih in medobčinskih srečanjih pevskih zborov. Pod njegovim vodstvom je zbor izdal dve zgoščenki: Slomškove pesmi »Sonce se ozira« v izvedbi moškega pevskega zbora, cerkvenega mešanega pevskega zbora, Godbe na pihala Nova Cerkev in Dueta Biser ter zgoščenko »Večerni zvon« s predstavitvijo narodnih in umetnih pesmi. Sodelovali so tudi pri snemanju filma ter nastopali na Radiu Slovenija v oddaji Amaterski zbori pred mikrofonom in Naši zbori tekmujejo.

Svojo ustvarjalnost je delil kot umetniški vodja Okteta Podoglarji, Moškega pevskega zbora Gotovlje in Okteta Vinska Gora. Aktivno je sodeloval v delu lokalne skupnosti v Novi Cerkvi, saj je 12 let kot predsednik vodil Kulturno umetniško društvo Nova Cerkev; to funkcijo opravlja še danes (2019). Bil je član Izvršnega sveta Javnega sklada za kulturo v Območni enoti Celje. V kraju je nastopal kot amaterski igralec v dramski skupini KD Nova Cerkev. Bil je tudi član Prostovoljnega gasilskega društva Nova Cerkev.

Za svoje delo je dobil različna priznanja s strani JSRS in Občine Vojnik ter je prejemnik Gallusovega priznanja. Leta 2005 je za prostovoljno delo na področju kulture in vodenja pevskih zborov ter skupin prejel srebrni vojniški grb. Leta 2018 je za svoje življenjsko delo na področju kulture v občini Vojnik prejel najvišje priznanje.

Svoje življenje posveča ohranjanju in širjenju kulturnih vrednot ter ohranjanju zborovskega petja.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • Gallusovo priznanje
  • srebrni vojniški grb, 2005
  • priznanje za življenjsko delo na področju kulture v občini Vojnik, 2018

T. Podergajs: Nima vsak te sreče, da bi se rodil Slovenec, v: Ogledalo, 2018, št. 118, str. 64–65
Arhiv občine Vojnik

A bejegyzés szerzője: Lea Sreš, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 14. 11. 2019 | Utolsó módosítás: 10. 7. 2020
Lea Sreš. SELČAN, Peter. (1952-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/selcan-peter/
Hiba bejelentése