Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

SALIHOVIĆ, Alen

SALIHOVIĆ Alen
Foto: Lilian van Rooij (Arhiv Radia Ognjišče)

Foto galéria

Született:
3. March 1982, Markovci
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rodil se je v številčni družini iz Zabovcev v Občini Markovci, kjer je tudi preživel otroška leta. Osnovno šolo je obiskoval v Markovcih, srednješolsko izobraževanje pa je zaključil na Vrtnarski šoli v Celju, kjer je v sklopu sejma Flora trikrat zmagal na tekmovanju najboljših bodočih cvetličarjev. Po srednji šoli se je vpisal na Fakulteto za management v Kopru, a je kasneje študij opustil.
Že kot osnovnošolec je vodil marsikatero šolsko prireditev in proslavo v domačem kraju ter sodeloval v projektih, povezanih z obujanjem starih običajev. V srednješolskem obdobju je v Dijaškem domu Celje pripravljal večere z znanimi Slovenci in sodeloval v gledaliških predstavah.

Leta 2003 je v okviru primorskega centra Središče Rotunda začel delati kot voditelj lokalnih novic v koprskem studiu Radia Ognjišče (RO). Sprva je pripravljal oddaje za primorski del poslušalcev, nato pa tudi za Ljubljano, od koder poteka progam za vso Slovenijo. Leta 2007 je na povabilo Franca Boleta, ustanovitelja in direktorja RO, in Francija Trstenjaka, glavnega in odgovornega urednika, začel delati v ljubljanskem studiu RO (Šentvid), kjer je čez dve leti postal odgovorni urednik informativnega programa. Kot radijski novinar pripravlja in vodi oddaje ter piše komentarje o aktualnem političnem, družbenem in verskem dogajanju; pripravlja in moderira tematske okrogle mize o polpretekli zgodovini, slovenski osamosvojitvi, mladih v Cerkvi in medijski sliki države; poroča z raznovrstnih dogodkov, ki jih RO organizira doma in v tujini (romarska popotovanja, srečanja slušateljev, obiski slovenskih misijonarjev itd.). Ob 20-letnici slovenske samostojnosti je uredil zbornik Slovenskih 20 (2011), ob 70-letnici konca druge svetovne vojne pa skupaj s profesorjem Janezom Juhantom pripravil še zbornik Resnica in sočutje (2015).

Kot moderator raznih prireditev dela po vsej Sloveniji. Povezan je ostal z domačo župnijo sv. Marka, kjer ob večjih cerkvenih praznikih prav tako stopi za mikrofon.

Nastopa v ljubiteljskem gledališču Društva Blaž Potočnikova čitalnica v Šentvidu, kjer je doslej igral v dveh celovečernih predstavah (To imamo v družini; Angel varuh ali kdo je gospod Shaffler ?). Dejaven pa je tudi v ustanovi Anin sklad, ki si prizadeva za pomoč družinam z več otroki.

A. Salihović : Prispevek za spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si (hrani arhiv KIPP).
A. Rožanc: Alen Salihovič, odgovorni urednik informativnega programa Radia Ognjišče, List iz Markovcev, letn. 16, št. 2 (maj 2015), str. 9.

A bejegyzés szerzője: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 11. 5. 2017 | Utolsó módosítás: 7. 5. 2020
Patricija Krajnčič. SALIHOVIĆ, Alen. (1982-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/salihovic-alen/
Hiba bejelentése