Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

SAJE, Marija

Marija Saje - Zora - Arhiv Marka Polenška

Foto galéria

Született:
4. December 1910, Novo mesto
Elhunyt:
10. February 2009, Ljubljana (pok. v Novem mestu - Ločna)
Névváltozat:
Marija Zorislava (Zora) Saje
Hivatások és tevékenységek:
Község:
Lexikon:

Bila je druga od štirih otrok železničarja Jakoba Sajeta in njegove tretje žene Marije, rojene Inglič. Njena brata sta bila Baldomir in Radoslav Saje, oba mornariška častnika. Po otvoritvi belokranjske železnice leta 1914 se je družina preselila v Semič, kjer je oče postal postajenačelnik. Po koncu prve svetovne vojne se je ovdovela mati z otroki vrnila v Novo mesto, kjer je Marija leta 1929 maturirala. Nato se je posvetila študiju romanistike na Univerzi v Ljubljani (1929–1933) ter se izpopolnjevala v Parizu.

Po študiju, med katerim se je preživljala z inštrukcijami, se je zaposlila na gimnaziji v Mariboru, kjer so jo gestapovci v začetku vojne zaprli ter nato deportirali v Srbijo. Sprva je tam delala kot služkinja, nato je konec leta 1941 začela poučevati na gimnaziji v Jagodini, naslednje leto pa na gimnaziji v Kraljevu, kjer je  učila do konca šol. leta 1944/1945. Leto dni je nato učila francoščino ter slovenščino na novomeški gimnaziji. Po vojni je namreč dosegla, da je bil pouk francoščine vključen v gimnazijski program na državni ravni. Po poučevanju v rodnem mestu je poleg poučevanja prevzela tudi ravnateljske posle na  gimnaziji v Črnomlju, zatem v Mostah v Ljubljani (1950–56), nato je učila na takratni VI. gimnaziji v Šubičevi ulici (1956–58), Klasični gimnaziji (1958–59) in nazadnje, do leta 1977, na II. gimnaziji, danes gimnaziji Ivana Cankarja v Ljubljani.

Več let je pomagala tudi lektoratu francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Znani ter odmevni so bili njeni francoski dijaški gledališki krožki, s katerimi je gostovala tudi v širši takratni državi (v 25 letih petindvajset dramskih uprizoritev francoskih ter tudi slovenskih del). Po upokojitvi se je posvetila študiju umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Z Novim mestom je bila v kulturno-znanstvenem smislu tesneje povezana v osemdesetih letih 20. stoletja ob pripravi retrospektivne razstave Dolenjskega muzeja o novomeškem slikarju in gimnazijskem profesorju Josipu Germu. O svojem nekdanjem učitelju risanja je napisala pedagoško in sociološko študijo ter o njem ustvarila gradivo za nadaljnje raziskave. Sodelovala je z romanisti novomeške gimnazije in se seznanjala z aktualnim dogajanjem na Dolenjskem. Vseskozi Zadnjih osemnajst let svojega življenja je poučevala na Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. O njenem življenju, strokovnem delu in spominih nanjo je leta 2012 izšla knjiga z naslovom Hommage profesorici Mariji Saje.

Josip Germ: retrospektivna razstava, 1985

Nacionalni red viteza za zasluge Republike Francije
Plaketa glavnega mesta Ljubljane
Red častnice akademskih palm Republike Francije
Žagarjeva nagrada za izredne uspehe pri vzgojnem in izobraževalnem delu

225 let novomeške gimnazije. Novo mesto: Gimnazija, 1971, str. 384.
Cizelj, M. (ur.) Profesorica Marija Saje: preplet človeka, kulture in učenja. Ljubljana: Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje, 2011.
Hommage profesorici Mariji Saje. Radovljica: Didakta, 2012.
Jakše, T. Tak je bil naš čas. Novo mesto, samozaložba, 2006, str. 102–105.
SI_ZAL_NME/0306 Marija Zorislava Saje – Zora (fond obsega tudi zbrano gradivo o slikarju Josipu Germu, mdr. prepis njegovega dnevnika: http://www.siranet.si/detail.aspx?id=2200889)
Zasebni arhiv Marka Polenška

A bejegyzés szerzője: Jakob Polenšek, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Az első bevitel dátuma: 15. 12. 2019 | Utolsó módosítás: 21. 1. 2022
Jakob Polenšek. SAJE, Marija. (1910-2009). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/saje-marija/
Hiba bejelentése