Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

RUDOLF, Ivan

- Ivan Rudolf. Vir: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK

Foto galéria

Született:
10. April 1855, Slovenske Konjice
Elhunyt:
2. December 1942, Slovenske Konjice
Rokoni kapcsolat:
Rudolf
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Ivan Rudolf se je rodil in umrl v Konjicah. Po osnovni šoli in gimnaziji je študiral pravo in se po diplomi vrnil v Konjice kot odvetnik.

Rudolf je povsod poudarjal slovenstvo in je bil med ustanovitelji čitalnice v tedaj napol nemškem trgu. Bil je soustanovitelj ter dolgoletni predsednik slovenske posojilnice v Konjicah. Po zaslugi Rudolfa je bila leta 1909 v Konjicah zgrajena slovenska šola, sedaj šola Pod goro. Leta 1919 je postal prvi slovenski šolski nadzornik. Dosegel je tudi slovensko uradovanje na Okrajnem sodišču v Konjicah. Bil je tudi med prvimi odvetniki, ki so dosledno vlagali na sodišče tožbe v slovenskem jeziku ter tako dosegli tudi slovenske sodne odloke.

Ivanu in ženi Josipini se je rodilo šest otrok: Ivo, Vladimir, Dušan, Janko, Vida in Branko. Za svoje otroke si je želel, da bi dosegli visoko izobrazbo in ugledna, cenjena delovna mesta. Vseh šest otrok je res končalo univerzitetni študij.

Ivan Rudolf je pokopan v družinski grobnici ob cerkvi svete Ane v Slovenskih Konjicah.

Rudolfovi za otroke: Vrtec Slovenske Konjice ob 850 letnici Konjic, Slovenske Konjice, 1996

A bejegyzés szerzője: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Az első bevitel dátuma: 21. 5. 2020 | Utolsó módosítás: 29. 12. 2021
Ana Miličevič. RUDOLF, Ivan. (1855-1942). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/rudolf-ivan-2/
Hiba bejelentése