Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

PULKO, Benka

Vir: Cosmopolitan

Foto galéria

Született:
15. May 1967, Ptuj
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Obiskovala je Osnovno šolo Breg na Ptuju, nato Srednjo zdravstveno šolo v Mariboru in jo zaključila leta 1986, dve leti zatem pa se je na Srednji zdravstveni šoli v Celju izučila še za maserko. Šolanje je nadaljevala na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, kjer je leta 1993 diplomirala. Leto kasneje je dokončala še dopolnilni študij pedagogike in andragogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1993 je pričela poučevati na Srednji frizerski šoli v Ljubljani, leta 1996 pa je postala projektni vodja v Zavodu za rehabilitacijo invalidne mladine v Kamniku.

V javnosti je postala prepoznavna po svojem pet in pol let trajajočem potovanju z motorjem okoli sveta, na katerega se je odpravila leta 1997. V 2000 dneh je prevozila več kot 180.000 kilometrov ter se vpisala v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov z naslednjimi dosežki: najdaljše žensko potovanje z motorjem glede na čas in prepotovano razdaljo, prvo neprekinjeno samostojno potovanje z motorjem po vseh sedmih celinah sveta in prva samostojna vožnja ženske po Saudski Arabiji. Za svoj dosežek je prejela tudi naziv Slovenka leta 2003, istega leta pa jo je revija Playboy uvrstila med naj ženske leta.

Svojo prvo knjigo, monografijo Po Zemlji okoli Sonca, je izdala leta 2003 in istega leta na knjižnem sejmu v Ljubljani zanjo prejela nagradi veliki in mali krilati lev. Leta 2007 je izdala avtobiografijo Pocestnica, ki jo je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti razglasil za najboljšo samozaložniško knjigo. Je avtorica otroške slikanice Dve ciklami ali Na svetu je dovolj prostora za vse (2009), za katero je dobila mednarodno nagrado Schwanenstadt 2009. Njena dela so prevedena v angleški, nemški in srbski jezik.

Kot fotografinja se je predstavila na več kot 40 samostojnih razstavah po Sloveniji in izven njenih meja. Fotografije je objavila v umetniškem katalogu Obrazi sveta – Faces of the World (2007) ter v knjigah Biseri sveta v očeh slovenskih popotnikov (2005) in Otroci sveta (2013). Slednja je nastala kot skupni projekt s pisateljico Janjo Vidmar, ki je prispevala besedilo, z delom pa je društvo Bralna značka leta 2015 nagradilo zlate bralce. Za svoje fotografsko ustvarjanje je leta 2004 prejela priznanje Mednarodne zveze fotografske umetnosti (FIAP). Je tudi članica Mednarodne zveze novinarjev.

Dejavna je tudi na humanitarnem področju. Leta 2005 je ustanovila mednarodni humanitarni sklad Verjemi vase & osvoji svet, sodelovala pa je tudi v več akcijah izobraževanja otrok doma in po svetu. O njenem delu je bil posnet kratek dokumentarni film Črno-bela mavrica (2013). Leta 2014 je bila pobudnica in ustanoviteljica sklada Zlati Slovenci, katerega cilj je zbiranje sredstev in nagrajevanje slovenskih dobitnikov olimpijskih odličij ter štipendiranje mladih športnih talentov. Leta 2015 je postala aktivistka bralne kulture. Tako je z njeno pomočjo zraslo več kot 50 brezplačnih knjižnih izmenjevalnic (Little Free Library) v Sloveniji ter drugod po svetu.

Njena spletna stran www.BenkaPulko.com je bila nagrajena z nagrado Izidor, priznanjem za spletno odličnost, ki ga podeljuje izobraževalno podjetje Planet GV.

Danes med drugim deluje kot pisateljica, fotografinja, motivacijska predavateljica in sommeliejka. Ukvarja se tudi s psihologijo obnašanja psov ter pasjo terapijo.

Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 916.
B. Pulko: Obrazi sveta: umetniški katalog, Ljubljana, 2007.
B. Pulko: Pocestnica, Ljubljana, 2007.

A bejegyzés szerzője: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 27. 8. 2020 | Utolsó módosítás: 8. 1. 2022
Barbara Rižnar. PULKO, Benka. (1967-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/pulko-benka/
Hiba bejelentése