Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

POLAJŽER, Boštjan

POLAJŽER Boštjan
Foto: osebni arhiv

Foto galéria

Született:
15. December 1972, Ptuj
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Osnovno šolo je obiskoval v domačih Cirkulanah, izobraževanje pa nadaljeval na Poklicni tehniški in elektro šoli Ptuj in nato na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) v Mariboru, kjer je diplomiral leta 1997 in pridobil naziv dipl. inž. elektrotehnike. Eno leto je poučeval kot učitelj strokovno-teoretičnih predmetov na Poklicni in tehniški srednji šoli na Ptuju, nato pa se zaposlil kot mladi raziskovalec na FERI, kjer je doktoriral in pridobil naziv doktor elektrotehniških znanosti (2002). Na isti fakulteti je bil nato izvoljen v docenta (2005) in nato v izrednega profesorja (2010).
Poleg pedagoškega dela na fakulteti deluje kot raziskovalec na področjih električnih naprav in elektroenergetike, vključuje pa se tudi v številne študije in projekte, ki obravnavajo širšo problematiko načrtovanja in vodenja električnih naprav ter obratovanja elektroenergetskih sistemov. Je član mednarodnega združenja IEEE in sodeluje v mednarodni delovni skupini CIGRE WG B5.48. Za svoje raziskovalno delo je bil večkrat nagrajen. Na FERI je bil v več mandatih član Komisije za mednarodno sodelovanje, v enem mandatu je bil predstojnik Inštituta za močnostno elektrotehniko in senator (2019-2023).

Že od mladih nog izkazuje tudi izjemen talent za glasbo. V letih 1982–1988 je obiskoval nižjo glasbeno šolo, smer klavir, na Ptuju in v Mariboru, kot samouk pa se je naučil igranja na tamburico, kitaro in kontrabas. Leta 1996 in 1997 se je udeležil dveh mednarodnih glasbenih taborov v Sloveniji in na Finskem. S tamburaško glasbo, ki ga spremlja vse do danes, se je prvič srečal leta 1983, ko se je vključil v tamburaško malo šolo. V naslednjih letih je igral tamburico pri tamburaški skupini v Cirkulanah in na Ptuju, že leta 1992 pa je prevzel vodenje svoje prve tamburaške skupine v Gorišnici, ki jo je vodil do leta 1997. Od ustanovitve leta 1994 vodi Tamburaše iz Cirkulan Kulturnega društva (KD) Cirkulane, za katere prispeva večino priredb ljudskih pesmi in viž. V obdobju 2011–2015 je bil tudi dirigent Tamburaškega orkestra Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica, od leta 1993 pa občasno sodeluje s Folklorno skupino Bolnišnica Delavsko prosvetnega društva Svoboda Ptuj.

V KD Cirkulane je bil aktiven kot predsednik (1998–2001), sodeloval je pri organizaciji večjih kulturnih prireditev, kot so dogodki ob 100-letnici delovanja KD Cirkulane, državno srečanje tamburaških skupin, ciklus koncertov Tamburanje ob večerih ipd. Za delo na področju ljubiteljske kulture je prejel več nagrad in priznanj: bronasto Maroltovo značko, srebrno Gallusovo značko in priznanje sveta območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ptuj.

Vrsto let je dejaven tudi kot radioamater. Leta 1994 je postal član Radiokluba Ptuj, leta 2007 pa ustanovni član Radiokluba Cirkulane. Opravil je izpit za amaterskega operaterja razreda A s preizkusom sprejema in oddaje Morsejevih znakov. Je predavatelj na radioamaterskih tečajih in član izpitne komisije za radioamaterski izpit ter vodja delavnic osnov elektrotehnike za otroke.

V zasebnem življenju je poročen in oče treh otrok, z družino živi v Gradiščah v Občini Cirkulane.

B. Polajžer: Europass življenjepis (hrani arhiv KIP).
Posebej zaslužni posamezniki na področju kulturnega delovanja: Boštjan Polajžer. V: Zbornik ob stoletnici organiziranega kulturnega delovanja v Cirkulanah in okolici 1899–1999, Cirkulane 1999, str. 104.

A bejegyzés szerzője: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 15. 7. 2016 | Utolsó módosítás: 6. 3. 2023
Mira Petrovič. POLAJŽER, Boštjan. (1972-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/polajzer-bostjan/
Hiba bejelentése