Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

PODGORŠEK, Viljem

PODGORŠEK Viljem
Foto: Marjan Šenica

Foto galéria

Született:
10. October 1957, Maribor
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:

Osnovno šolo je obiskoval v Cirkovcah (1964–1972), nato je šolanje nadaljeval na I. gimnaziji v Mariboru, leta 1982 pa zaključil študij geografije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po odsluženem vojaškem roku (1983) se je kot profesor geografije in zgodovine zaposlil na Srednji železniški šoli in na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Od leta 1994 poučuje na mariborski II. gimnaziji.

Od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja se ukvarja s sistematičnim zbiranjem mineralov, kamnin in fosilov. Prve primerke za svojo mineraloško zbirko je prinesel s popotovanj v času študija na ljubljanski Filozofski fakulteti. V tridesetih letih je ustvaril zavidanja vredno zasebno zbirko kamnin, mineralov in fosilov, s katero je sodeloval pri več kot stotih tematskih razstavah doma in po svetu (Hrvaška, Avstrija, Francija …). Pri svojem delu sodeluje z različnimi strokovnjaki in inštitucijami, med drugim s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, Univerzitetno knjižnico Maribor, dve desetletji pa tudi z organizatorji razstav Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja (MINFOS), ki že vrsto let potekajo v Tržiču. Jubilejno stoto razstavo z naslovom Minerali in fosili iz Slovenije je postavil aprila 2016 v Državnem zboru Republike Slovenije ob mednarodnem dnevu Zemlje. Kot strokovnjak s področja mineralogije je uredil številne šolske kamninske in mineraloške zbirke, od katerih je še posebej obsežna zbirka v prostorih II. gimnazije Maribor.
Leta 2007 je na mestu nekdanje domačije v Dragonji vasi postavil geološko paleontološki muzej Pangea. Zbirka mineralov, fosilov in kamnin, ki jo je uredil po strokovnih muzejskih standardih, šteje ok. deset tisoč eksponatov iz različnih krajev Slovenije in sveta in predstavlja največjo tovrstno zasebno zbirko v Sloveniji. Eksponati zbirke so predstavljeni v številnih strokovnih publikacijah in so predmet strokovnega preučevanja tako v Sloveniji kot v tujini. Ob muzeju prireja in izvaja tudi muzejske delavnice na temo prepariranja mineralov in fosilov, ki se jih letno udeležuje od 400 do 500 obiskovalcev iz različnih držav.
Je avtor številnih strokovnih člankov s področja geografije, geologije in mineralogije, ki jih objavlja v revijah, kot so Mineralna bogastva Slovenije, Društvene novice – glasilo Društva prijateljev mineralov in fosilov, Konkrecija, Gea, Proteus idr. Kot strokovnjak je sodeloval na mnogih okroglih mizah, izobraževalnih seminarjih, raziskovalnih taborih ter geografskih ekskurzijah. Sodeluje tudi pri prenovi šolskih učbenikov, delovnih zvezkov in atlasov za srednje šole.

Znan je tudi kot svetovni popotnik. Vtise s popotovanj ter opise dežel, ki jih je obiskal na različnih celinah sveta, je predstavil v različnih publikacijah, na mnogih potopisnih predavanjih in razstavah. Svoje znanje in bogate popotniške izkušnje že več kot tri desetletja razdaja tudi mladim generacijam pri šolskem pouku.

Aktivno deluje v več društvih: je eden izmed ustanovnih članov Društva popotnikov Vagant iz Maribora (1995–), član Filatelističnega društva Ptuj, Zgodovinskega društva Kidričevo, več kot dve desetletji pa tudi član Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije. V slednjem deluje kot član upravnega odbora in kot uspešen vodja številnih projektov, predvsem mednarodnih razstav.

Razstave (izbor):
– Minerali Pohorja in Kobanskega: Univerzitetna knjižnica Maribor, 10. marec 1999–9. april 1999.
– Slovenski minerali in fosili (soavtor): mednarodna razstava, Saint Marie De Mines (Francija), 26.–29 junij 2014.
– Minerali in fosili iz Slovenije: Državni zbor Republike Slovenije, 18.–28. april 2016.
– Minerali in fosili Primorske (soavtor): 44. MINFOS, 14.–15. maj 2016, Tržič.
– Zlato: tematska razstava na mednarodnem sejmu mineralov, Lepoglavski dani, junij 2016.

Za svoje delo je prejel več priznanj:
– bronasto plaketo Zveze geografskih društev Slovenije (2000),
– priznanje Janeza Jesenka Društva učiteljev geografije Slovenije (2003),
– plaketo Občine Kidričevo (2014),
– priznanje Turističnega društva Občine Kidričevo (2015).

– S. Podbrežnik: Pod plastjo zemlje se skrivajo čudovite skrivnosti. V: Večer, letn. 63, št. 254 (5. nov. 2007), str. 10.- S. Pičerko Peklar: Pangea, zasebni muzej, ki ga velja obiskati. V: Večer, letn. 67, št. 133 (10. jun. 2011), str. 18.
– V. Podgoršek: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, januar 2017 (hrani arhiv KIPP).

A bejegyzés szerzője: Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 6. 12. 2019 | Utolsó módosítás: 4. 1. 2021
Melita Zmazek. PODGORŠEK, Viljem. (1957-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/podgorsek-viljem/
Hiba bejelentése