Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

PLEIWEISS, Valentin ml.

Született:
22. February 1814, Kranj, Slovenija
Elhunyt:
9. December 1881, Dunaj, Avstrija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Kot tretji od petih sinov je bil rojen trgovcu Valentinu Pleiweissu st. in Tereziji Smrekar iz Škofje Loke. Po končani ljudski šoli je svojo uspešno trgovsko pot začel kot vajenec v trgovini svojega očeta. Ta pa je nadarjenega, a precej samosvojega mladeniča, poslal najprej v Trst in Benetke nato pa še k svojim trgovskim znancem na Dunaj. Tam se je brž osamosvojil. Najprej je imel trgovino, potem pa precej znano in ugledno bančno podjetje Bankbazar na Herrengasse. Pri tem poslu je s časom zelo obogatel. Med letoma 1850 in 1870 je imel dobre trgovske zveze z Ljubljano, tako n. pr. z manufakturno trgovino Jožefa Pleiweisa in z žitnim trgovcem Jožefom Martinčičem, čigar hčerko Antonijo Alojzijo je 25. januarja 1854 vzel za svojo drugo ženo.

Bil je velik prijatelj glasbe in umetnosti in si na številnih potovanjih (dalj časa je bival v Benetkah) poglobil svojo skromno izobrazbo. Bil je zelo znan v dunajskih družabnih krogih. Bil je pogost gost dunajskih zabav. V njegovi hiši so se shajali poleg finančnikov tudi zastopniki glasbene umetnosti, komponisti, virtuozi in operni pevci, ki jih je radodarno podpiral. Pri tem pa ni pozabil svojega rojstnega mesta. Od 1870 dalje je redno vsako leto pošiljal v Kranj zimske obleke za 24 ubožnih šolarjev in šolark ter za 6 ubožnih meščanov. Ustanovil je fond za oskrbovanje revnih šolarjev z obleko. Poletja je rad preživljal na Bledu. Ob obiskih Ljubljane je največkrat prebival pri svaku Francu Ksaverju Souvanu. Imel je sina edinca Antona, ki je živel kot rentnik, mnogo potoval po svetu, v Indiji težko zbolel in kot 60 leten samec umrl v sanatoriju Wienerwald na Dunaju. Njegova hčerka Valentina, poročena z dunajskim industrialcem Henrikom Bucskowskyjem, pa se je po moževi smrti s svojima dvema hčerkama preselila v München. V svoji oporoki je Pleiweiss zapustil tudi 5000 florinov (srebrnikov) za revne šolarje v Kranju. Pokopali so ga 14. decembra 1881 v Ljubljani. Bil je mlajši brat dr. Janeza Bleiweisa, politika, časnikarja, zdravnika in živinozdravnika.

Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 855
B. Jenčič: Družina Pleiweiss – Bleiweis, Kranjski zbornik 2000, str. 69-77

A bejegyzés szerzője: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Az első bevitel dátuma: 22. 2. 2011 | Utolsó módosítás: 17. 4. 2020
Miran Lola Božič. PLEIWEISS, Valentin ml.. (1814-1881). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/pleiweiss-valentin-ml/
Hiba bejelentése