Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

PIGNAR, Vladimir

Született:
21. June 1965, Zagorci
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Obiskoval je Osnovno šolo Juršinci (1980), nadaljeval na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, kjer je pridobil naziv kuhar (1983). Po nekaj letih se je dodatno izobraževal na Ljudski univerzi Ptuj, kjer je leta 2003 postal gostinski tehnik, in na Višji strokovni šoli za turizem Maribor, kjer je leta 2005 zaključil kot organizator poslovanja v gostinstvu.

Doslej je bil zaposlen v Gostilni Lešnik v Mariboru, kjer je v programu dualnega sistema izobraževanja pridobival praktična in teoretična znanja. Sledila je zaposlitev v hotelu San Simon v Izoli, Splošni plovbi Piran, Centru starejših občanov Ormož, Perutnini Ptuj – gostinstvo. Deluje v podjetju Kulinarika Pignar in Vital, d. o. o., ki je članica skupine Talum. Od leta 2012 je tudi direktor podjetja Vital, d. o. o.

Udeleževal se je različnih izobraževanj. Leta 2001 je na Biotehnični fakulteti (Univerza v Ljubljani) pridobil naziv ocenjevalec živil in jedi.

Leta 1995 je začel z izvajanjem kuharskih tečajev. Prve kuharske tečaje so izvedli na pobudo Turističnega društva Vitomarci, kjer so se v dveh skupinah dobivali tri mesece enkrat tedensko. V sklopu Kmetijsko svetovalne službe Ptuj so kuharske tečaje izvajali 12 let zaporedoma v jesensko-zimskem času. Skupaj so izvedli okrog 500 izobraževanj za društva gospodinj Ptuj, Ormož, Lenart in Slovenska Bistrica. Programi so bili naslednji: Enolončnice I, Enolončnice II, Zelenjavne jedi, Mesne jedi iz perutnine, Mesne jedi iz svinjine, Mesne jedi iz govedine, Ribe I, Ribe II, Priloge in prikuhe, Solate, Konzerviranje, Svečani jedilnik I, Svečani jedilnik II in mnogi drugi.

Je soavtor knjige Sodobne domače jedi (2001) in soavtor dopolnjene izdaje knjige Sodobne domače jedi (2003). V knjigi so zbrane jedi po skupinah, recepti so zapisani v splošnem jeziku, uporabljene so sestavine, ki so značilne za lokalno območje. Ker je bila prva izdaja razprodana v osmih mesecih, so pripravili dopolnjeno izdajo. Prav tako je soavtor v knjigi treh dežel Slovenije, Avstrije in Italije, kjer gre za pripravo receptur za Slovenijo, in soavtor knjige Bogastvo podeželja, kjer gre za preizkušanje in slikovno pripravo jedi.

Od leta 2003 sodeluje z Radiem Ptuj v oddaji Kuharski nasveti. Septembra 2015 so v sodelovanju z Radiem Ptuj začeli s prvo oddajo Kuharska preobrazba po konceptu Radia Ptuj in Natalije Škrlec. Poteka enkrat tedensko na Biotehnični šoli, na posestvu na Grajenščaku, in zajema koncept šestnajstih praktičnih delavnic, ki se začnejo s teoretično zasnovo v oddaji v živo.

Na SIP TV je sodeloval v nizu oddaj Kuhajmo skupaj, avtorskih oddajah, ki so bile namenjene za širšo popularizacijo znanja o novih tehnikah kuhanja. Jedi so bile pripravljene po konceptu sodobnih smernic za prehrano z dopolnjevanjem izbranih vin s strokovno podporo ptujske vinske kleti.

Ocenjeval je jedi na različnih tekmovanjih: Gerečja vas – krompirjev golaž, Žamenci – gobov golaž, Dornava – praženi krompir, Ptuj – ptujski pisker.

Predava na Ljudski univerzi Ormož na poklicno tehničnem programu gastronomija, gastronom, NPK – dietni kuhar.

Leta 2013 je prejel priznanje Občine Kidričevo za uspešno podjetje Vital, d. o. o., v letu 2013.

V. Pignar: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).

A bejegyzés szerzője: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 12. 11. 2015 | Utolsó módosítás: 6. 5. 2020
Iva Habjanič. PIGNAR, Vladimir. (1965-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/pignar-vladimir/
Hiba bejelentése