Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

PESTNER, Oto

PESTNER Oto
Foto: Osebni arhiv O. P.

Foto galéria

Született:
4. January 1956, Celje, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen v Celju očetu Otu Pestnerju iz Most pri Komendi in mami Ruži Glas iz Krapine. Glasbena tradicija je bila v družini vseskozi prisotna in sledljiva skozi več rodov.
Oto je končal I. osnovno šolo v Celju leta 1972 in se vpisal na celjsko gimnazijo, kjer pa je ostal le eno leto. Že leta 1973 je odšel v Ljubljano na Zavod za glasbeno in baletno izobraževanje, današnjo Srednjo glasbeno in baletno šolo, in leta 1977 diplomiral solo petje pri prof. Jelki Strgar, kasneje pa se izpopolnjeval še dve leti pri prof. Ondini Otti Klasinc.

Njegove prve izkušnje z glasbo so zelo zgodnje. Že s šestimi leti je pel ob harmonikarski spremljavi očeta v gostilni Koper, kot prvi resni javni nastop pa navaja sam leto 1962, ko je nastopil v oddaji Pokaži, kaj znaš, ki je potekala v samopostrežni restavraciji Gaberje, in osvojil drugo mesto. Svojo prvo malo ploščo je posnel že leta 1968, ko je pred tem zmagal na festivalu Zlata roža Portoroža. Leto kasneje je v Italiji na festivalu za mlade pevce v San Remu osvojil prvo mesto in postal mednarodno ugledno ime zabavne glasbe. V teh letih se je tudi odločil, da se bo v življenju ukvarjal samo z glasbo.

Leta 1971 je vstopil v celjski New Swing Qartet in mu s svojim glasom in glasbeno predanostjo dal nove dimenzije. Brez njegove zagnanosti (Oto je umetniški vodja in do prihoda Tomaža Kozlevčarja je bil tudi aranžer) bi ta danes mednarodno uveljavljeni ansambel, ki goji spiritual in gospel, verjetno ne obstal.

Ekonomsko preživetje pevca, skladatelja in aranžerja je in je bilo v ozkih slovenskih razmerah zahtevna naloga, zato se je Pestner dolga leta ukvarjal s petjem narodnozabavne glasbe pri Alpskem kvintetu, vzporedno pa so nastajale popevke, ki danes predstavljajo slovensko klasiko: Ciganska violina (pel jo je že leta 1963), Trideset let, Mati, bodiva prijatelja, Vrača se pomlad, Vse je lepše, ker te ljubim itd. Nastopal je na vseh pomembnih festivalih nekdanje Jugoslavije, številnih TV oddajah, ves čas sodeloval s Slovensko popevko (1962–1982), še vedno sodeluje na vseh mogočih pomembnih glasbenih prireditvah s skladbami in aranžmaji.

V 35 letih je napisal preko 500 popevk in aranžmajev, v letu 2002 pa je pod naslovom Dnevi radia na treh zgoščenkah izdal 60 doslej še neobjavljenih radijskih posnetkov, ki jih je v vsej svoji glasbeni karieri posnel za Radio Slovenija. Od leta 2004 je tudi producent, njegova založba v Ljubljani Unicat Rekords (podzaložba znane hiše Dallas) pa v veliki meri podpira mlade glasbene talente.

Živi z družino v Ljubljani, vendar se v Celje pogosto vrača.

Mesto mu je leta 1998 za njegove dosežke v glasbi in zasluge pri promociji mesta podelilo srebrni celjski grb. Leta 2021 je za življenjsko glasbeno ustvarjanje in doprinos k prepoznavnosti Celja prejel še županovo priznanje in se vpisal v knjigo častnih gostov mesta Celje.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • srebrni celjski grb, 1998
  • županovo priznanje (Mestna občina Celje), 2021

D. Bajt: Slovenski kdo je kdo, Ljubljana 1999, str. 402
M. Krajnc: Ciganska kri, glasba Ota Pestnerja, Ljubljana 2013
I. Longyka: Pestner, Oto, v: Enciklopedija Slovenije, 16. zvezek, Ljubljana 2002, str. 155
D. Medved: Briljantni glas ciganske krvi, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 100–101
D. Medved: New Swing Qartet, Velenje 2003
Besedilo utemeljitve ob podelitvi srebrnega celjskega grba, ki ga je pripravil Sekretariat občinskega sveta. Tipkopis, Celje 1998.

A bejegyzés szerzője: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 16. 1. 2019 | Utolsó módosítás: 5. 10. 2021
Janko Germadnik. PESTNER, Oto. (1956-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 9. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/pestner-oto/
Hiba bejelentése