Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

OSREDKAR, Valentin

OSREDKAR Valentin
Foto: Stane Cenc: Trbovlje, mesto tehniškega razvoja: stojka Valent

Foto galéria

Született:
23. March 1896, Irigo, Hrvaška
Elhunyt:
30. October 1970, Ljubljana
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Valentin Osredkar je bil rojen v Irigu v Slavoniji. Pred prvo svetovno vojno se je njegova družina preselila v Nemčijo. Ob začetku prve svetovne vojne je bil mobiliziran in poslan na rusko fronto, kjer je bil ujet. Po oktobrski revoluciji je odšel v zbirni vojaški center izpuščenih ujetnikov. Nato je brez dokumentov prišel v Trbovlje in se zaposlil v rudniku, kjer se je poročil in imel osem otrok.

Že med delom v trboveljskem rudniku je pokazal iznajditeljsko žilico in za nekaj izboljšav prejel več nagrad in priznanj. Zaradi reorganizacije se je po drugi svetovni vojni zaposlil v CRD, v Centralnih rudniških delavnicah, ki so se po nekaj letih preoblikovale v STT (Strojno tovarno Trbovlje).

Dne 6. 12. 1956 je pri takratnem jugoslovanskem patentnem uradu vložil patentno prijavo za izum z nazivom »Jamska stojka«. Na osnovi tega mu je bil 30. 9. 1958 podeljen patent. Stojka Valent, kot so jo uradno poimenovali, je zbudila veliko zanimanje na mednarodnem tehniškem področju. Rezultat tega je bila srebrna kolajna in diploma na 10. mednarodni razstavi iznajdb v Bruslju leta 1961. Stojka Valent je po temeljitih preizkusih in nespornih tehničnih prednostih pred konkurenčnimi stojkami uspešno stopila v slovenske in jugoslovanske rudnike. STT pa jih je uspešno prodajala v več evropskih držav.

To pa ni bil edini patent, ki ga je prijavil Valenti Osredkar, saj je bil na isti razstavi v Bruslju nagrajen z zlato kolajno in diplomo za nakladalec premoga, ki je obratoval pnevmatično ali s pomočjo elektromotorja.

S. Cenc: Trbovlje, mesto tehniškega razvoja: stojka Valent, Trbovlje: Klub ljubiteljev tehnike, ZMT, 2009

A bejegyzés szerzője: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Az első bevitel dátuma: 13. 9. 2017 | Utolsó módosítás: 4. 6. 2020
Robert Čop. OSREDKAR, Valentin. (1896-1970). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/osredkar-valentin/
Hiba bejelentése