Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

MESEC, Janez

MESEC Janez
- Foto: arhiv Janeza Mesca

Foto galerija

Született:
17. May 1966, Jesenice, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Janez Mesec izhaja iz znane jeseniške družine Mesec in je najstarejši od štirih otrok. Vsi so zelo glasbeno nadarjeni in se z njo ukvarjajo poklicno ali amatersko. Oče Vinko je v petdesetih letih prejšnjega stoletja odprl prvo optiko na Gorenjskem. Optiko Mesec še danes najdete na Bledu in na Jesenicah. Na Bledu jo vodi njegova sestra, na Jesenicah pa njegov brat. Ko je zaključil srednjo strojno šolo na Jesenicah  in se  ob tem v Celju izučil za optika, je svojo poklicno pot začel v Optiki Mesec. Že prej je pri delu v optiki veliko pomagal očetu.

Odraščal je v katoliški družini in se kljub vsemu odločil za poklic duhovnika. Začel je s študijem na Teološki fakulteti v Ljubljani in diplomiral leta 1994 z delom Teološki in duhovni temelji katoliške akcije. Najprej je štiri leta delal kot kaplan v Črnomlju. Leta 1999 pa se mu je uresničila želja po misijonskem delovanju. Kot škofijski duhovnik je dobil možnost, da odide na Madagaskar. Na Madagaskarju je sedem slovenskih duhovnikov, najbolj znan med njimi je Pedro Opeka. Delajo v škofiji Farafangana, Janez Mesec pa vodi misijon Manambondro na jugovzhodu Madagaskarja. Financiranje misijona poteka preko Misijonskega središča Slovenije. Pri delu na misijonu so pogosto pomagali tudi prostovoljci iz Slovenije, zlasti mladi zdravniki. Prihajali so tudi študenti, ki so vodili oratorijske počitnice za otroke. Šest let je pri delu pomagal tudi laiški misijonar, strojni inženir Matevž Strajnar iz Želimelj. Po prvih desetih letih dela v misijonu je bil Janez Mesec sicer dve leti župnik v Stari in Novi Oselici v Poljanski dolini, a je klic po delu v misijonu prevladal.

Poleg duhovniškega dela se Janez Mesec na Madagaskarju najbolj osredotoča na dostop do zdravstvenih storitev oziroma bolnišnic. To je težava predvsem zaradi velikih razdalj. Pri tem pomaga, da je misijon kar dobro opremljen z vozili. Naslednja pomembna stvar je zagotavljanje dostopa do izobraževanja. Ponovno je vzpostavil delovanje vrtca, pod njegovim vodstvom in tudi s pomočjo Slovencev pa so na Madagaskarju zgradili tudi šolo. Pri delu v vrtcu in šoli pomagajo tudi sestre Misijonarke evangelija, ki delajo v misijonu in so domačinke. Sestre pomagajo tudi pri vodenju zdravstvene ambulante. V mizarski delavnici, ki jo je vodil Matevž Strajnar, so izdelali pohištvo za ambulanto, šolo, cerkev.

Razvidno je, da imata Slovenija in Madagaskar, četrti največji otok na svetu, kljub razdalji in razliki v številu prebivalcev, veliko skupnega. Mimogrede, Madagaskar ima 20 milijonov, Slovenija pa 2 milijona prebivalcev. Slovenski misijonarji na Madagaskarju so namreč s svojim delovanjem prinesli delček Madagaskarja v Slovenijo in del Slovenije na Madagaskar.

Peternel, U. Jeseniški duhovnik je misijonar na Madagaskarju, 2021, št. 15, str. 10.

A bejegyzés szerzője: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Az első bevitel dátuma: 15. 10. 2021 | Utolsó módosítás: 15. 10. 2021
Nina Jamar. MESEC, Janez. (1966-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 2. 12. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/mesec-janez/
Hiba bejelentése