Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

MARUŠIČ, Dragan

MARUŠIČ Dragan
Foto: Neva Volarič

Foto galéria

Született:
3. May 1953, Koper
Hivatások és tevékenységek:
Község:
Lexikon:

Dr. Dragan Marušič je najstarejši od treh sinov očeta Milana, dolgoletnega ravnatelja Gimnazije Koper in matere Almire, učiteljice.Z ženo Tamaro ter sinovoma Jarom in Jušem živi v rodnem Kopru.Draganov brat dr. Dorian Marušič (r. 1957), zdravnik in matematik, vodi Koronarno društvo slovenske Istre in je podpredsednik Strokovnega sveta Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije, mlajši brat dr. Andrej Marušič (r. 1965), psihiater, psiholog in matematik, je bil med drugim direktor Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Leta 1972 je zaključil maturo na Gimnaziji Koper in vpisal študij matematike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Naziv dipl. ing. tehniške matematike je pridobil že leta 1976. Leto kasneje je bil zaradi izrednih študijskih dosežkov kot eden prvih slovenskih študentov sprejet na podiplomski študij v tujini. Pod mentorstvom profesorja Crispina Nash-Williamsa, enega najeminentnejših matematikov 20. stoletja, je bil na Univerzi v Readingu (Anglija) leta 1981 promoviran v doktorja znanosti, nato pa tam ostal tudi na podoktorskem izobraževanju. Leta 1984 je odšel v ZDA, kjer je eno leto poučeval na Univerzi v Minnesoti, nato pa tri leta na Univerzi v Kaliforniji, Santa Cruz. Po povratku v Slovenijo se je zaposlil na Univerzi v Ljubljani, kjer je bil med letoma 1989 in 1991 prorektor za študentske zadeve.

Že leta 1990 je sprožil pobudo za ustanovitev Univerze na Primorskem (UP) v Kopru. V okviru projekta Skupnosti obalnih občin je leta 1991 Dragan Marušič pripravil študijo Obala ni več provinca – ali Zakaj potrebujemo v Sloveniji novo univerzo, s katero je predstavil strokovne podlage nastanka nove visokošolske ustanove. V letu 2001 je bil imenovan v člana vladne ekspertne skupine, ki je pripravila predlog elaborata za ustanovitev Univerze na Primorskem.

Dragan Marušič je eden od ustanoviteljev in dekan najmlajše ter ene najhitreje rastočih članic univerze – UP FAMNIT (Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije), ki je UP prinesla tudi formalno naravoslovno-matematično uravnoteženje. Z jasno vizijo je uspel v kratkem času fakulteto, ki jo odlikujejo hitra rast, sodoben študij, mlad kolektiv, odprtost v svet in znanstvena odličnost, pripeljati do tako doma kot v tujini priznane inštitucije. Vzgojil je skupino vrhunskih raziskovalcev in UP postavil na zemljevid kot enega izmed štirih vodilnih svetovnih raziskovalnih središč algebrajske teorije grafov (poleg Pekinga na Kitajskem, Pertha v Avstraliji in Pohanga v Južni Koreji).

Glavno področje znanstveno-raziskovalnega dela Dragana Marušiča je algebrajska teorija grafov. Odlikujejo ga globina, prodornost, obilica izvirnih idej in uvedba povsem novih metod pri reševanju odprtih, oziroma nerešenih, matematičnih problemov. Objavil je prek 100 znanstvenih člankov v revijah, indeksiranih v SCI bazi, katerih odmevnost se kaže v več kot 1.300 čistih normiranih citatih.

Dragan Marušič je začetnik kontinuiranega raziskovanja na področju algebrajske teorije grafov in teorije permutacijskih grup v Sloveniji. Tako že od leta 1998 vodi programsko-raziskovalno skupino s tega področja. Je tudi eden od dveh ustanovnih in glavnih urednikov mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea, edine slovenske matematične revije, ki je uvrščena v bazo SCI.

Aktivno in uspešno deluje tudi znotraj državnih strokovnih teles visokega šolstva in znanosti. V letih 2005 – 2011 je bil član Sveta za visoko šolstvo Republike Slovenije. Trenutno je član Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje in član Odbora Republike Slovenije za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije ter Puhovo priznanje.

Na pobudo Dragan Marušiča je bilo leta 2010 v Kopru ustanovljeno Akademsko športno društvo FAMNIT, ki si prizadeva prek športa kot vzgojnega dejavnika doseči pozitivni učinek pri osebnostnem razvoju koprskih mlajših generacij.

Za svoje delo na področju algebre in teorije grafov je leta 2002 prejel Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene dosežke.
Za izjemen doprinos k razvoju univerzitetnega in pedagoškega dela v Kopru, posledično pa tudi k razvoju mesta Koper kot univerzitetnega mesta, mu je UP leta 2007 podelila Zlato plaketo.
Dragan Marušič je prejemnik najvišjega priznanja Mestne občine Koper – »Priznanje 15. maj za življenjsko delo na področju družbenih, znanstvenih in pedagoških dejavnosti v Mestni občini Koper« je prejel v letu 2011.

Curriculum vitae. Pridobljeno s 9.4.2013 s spletne stranihttp://www.draganmarusic.tinetov.net/CV-DMarusic-2011-slo.pdf.
Prof. dr. Dragan Marušič, dekan UP FAMNIT. Kandidat za rektorja Univerze na Primorskem. Pridobljeno 9.4.2013 s spletne stranihttp://www.draganmarusic.tinetov.net/?o-draganu&sub=cv.

A bejegyzés szerzője: Luana Malec, Knjižnica Koper
Az első bevitel dátuma: 26. 9. 2013 | Utolsó módosítás: 28. 7. 2020
Luana Malec. MARUŠIČ, Dragan. (1953-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/marusic-dragan/
Hiba bejelentése