Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

MACUN, Eva

MACUN Eva
Foto: Arhiv dr. Eve Macun

Foto galéria

Született:
19. April 1973, Celje
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Osnovno šolo je obiskovala v Kranjski Gori, s šolanjem pa je nadaljevala na Srednji kemijski šoli in Medicinski fakulteti v Ljubljani. Po izobrazbi je zdravnica, specialistka ginekologije in porodništva. V Splošni bolnišnici Jesenice je predstojnica ginekološko-porodnega oddelka. Na ginekološko-porodnem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice so po njeni zaslugi ukinili nekatere rutinske postopke, kot so na primer klistiranje, britje in rutinsko rezanje presredka. Spodbujajo gibanje med porodom in stalno sobivanje mame in novorojenčka, ki sta v porodni sobi ves čas v kožnem stiku. Porodnice lahko o načinu poroda odločajo same. Prenovili so porodne sobe, ki bolnicam omogočajo intimnost. Porodnišnica v Splošni bolnišnici Jesenice je prva pridobila naziv materam prijazna porodnišnica, že dolgo pa je tudi novorojenčkom prijazna porodnišnica ter ena prvih z babiško ambulanto. Babicam so priznali veljavo, kot so jo imele včasih. Tako pri zdravih nosečnicah pet pregledov opravijo babice, ki imajo tudi več časa, da se z bodočo mamico pogovorijo o vsem, kar jih zanima. Posledica vseh sprememb in dela dr. Macunove je naraščajoče število rojstev na Jesenicah, čeprav število rojstev v Sloveniji upada. Dr. Eva Macun pa je tudi gorska reševalka v GRS Rateče in zdravnica letalka reševalka.

Zapis je nastal v sodelovanju z dr. Evo Macun, januar 2017.

Razglašena je bila za Žensko leta 2016 po mnenju bralcev revije Zarja. Leta 2017 pa je za svoje delo prejela zlati grb Občine Kranjska Gora.

Peternel, U. Rekordno leto v jeseniški porodnišnici. Jeseniške novice, 2015, št. 2, str. 1.
Peternel, U. Fotografska razstava za porodnišnico. Jeseniške novice, 2013, št. 20, str. 16.

A bejegyzés szerzője: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Az első bevitel dátuma: 17. 8. 2017 | Utolsó módosítás: 1. 3. 2020
Nina Jamar. MACUN, Eva. (1973-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/macun-eva/
Hiba bejelentése