Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

LIČEN KRMPOTIĆ, Mira

LIČEN KRMPOTIĆ Mira
Foto: Obalne galerije Piran

Foto galéria

Született:
26. May 1950, Pulj
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Mira Ličen Krmpotić je slikarstvo študirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1973 diplomirala pri profesorju Maksimu Sedeju, leta 1975 pa končala še specialko za restavratorstvo. Po študiju se je preselila v Piran, kjer še vedno živi in ustvarja. Ustvarja v različnih tehnikah slikarstva, v risbi, grafiki, tehniki vitraža in fuzije, mozaika, slikanja na tekstil in keramiko, v zadnjih letih pa še v tehniki oblikovanja steklenih objektov. Leta 1972 je prvič sodelovala na skupinski razstavi Ex-tempore v Piranu, leto kasneje pa je imela prvo samostojno razstavo v Ljubljani. Odtlej je imela več kot petdeset samostojnih razstav in sodelovala na več kot dvesto skupinskih in mednarodnih razstavah doma in v tujini. 1997 je prejela prestižno nacionalno Steletovo priznanje za konzervatorstvo, leta 2009 pa še priznanje Mirka Šubica s strani Društva restavratorjev Slovenije. Mira Ličen je članica društev Insula in ZDSLU, bila pa je tudi med iniciatorji društva zakladov sv. Jurija Piran in projektov Jaslice ter Križev pot v piranskih cerkvah, kjer je še vedno aktivna kot organizatorka in razstavljalka. Je ena redkih slovenskih ustvarjalk, ki je sodobni likovni izraz uveljavila v sicer tradicionalni cerkveni umetnosti. Veliko svojega časa je namenila ravno restavratorskemu delu na področju profane in sakralne dediščine v samem mestu Piran in slovenski Istri. V Piranu je tako restavrirala skoraj vse slike in stolnice sv. Jurija, prenavljala pa je tudi dela v vseh preostalih piranskih cerkvah. Ker je bilo z ogromnimi platni veliko dela, ji je nekdanji piranski župnik oče Vikno odstopil prostor na podstrešju ene najstarejših cerkva – sv. Štefana, kjer si je uredila prikupen atelje. Njen prispevek kulturnemu življenju Pirana je vsekakor vsestranski in neprecenljiv. Občina Piran ji za večdesetletno ustvarjanje na likovnem področju in nenadomestljiv prispevek pri restavriranju profane in sakralne dediščine v Občini Piran oktobra 2011 podelila najvišje občinsko priznanje Zlati grb.

– Cvišič, Nataša (2011): Zlati grb Občine Piran letos Miri Ličen Krmpotić. V: Solni cvet: informativna publikacija Občine Piran: št.19, str. 3-4.
– http://www.lek.si/si/o-nas/predstavitev/galerija-lek/razstave/mira-licen-krmpotic/
– http://www.obalne-galerije.si/index.php/si/article/257/9

A bejegyzés szerzője: Marko Matičetov, Mestna knjižnica Piran
Az első bevitel dátuma: 14. 2. 2014 | Utolsó módosítás: 18. 1. 2023
Marko Matičetov. LIČEN KRMPOTIĆ, Mira. (1950-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/licen-krmpotic-mira/
Hiba bejelentése