Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

LEDINEK, Pavel

Pavel Ledinek
Foto: Igor Napast (vir: Večer vecer.com)

Foto galéria

Született:
30. April 1939, Maribor
Elhunyt:
31. December 2020, Maribor
Névváltozat:
Ledinek, Pavle
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen je bil v Mariboru očetu Pavlu in materi Rozaliji, roj. Frangež. Odraščal je kot najstarejši sin v družini s štirimi otroki. Obiskoval je II. gimnazijo v Mariboru in že kot dijak spoznaval delo in osnovne življenjske vrednote v družinski obrtni delavnici. Ta je zrasla iz sodarske dejavnosti, s katero so se predhodno uspešno ukvarjale vsaj tri generacije družine Ledinek. Oče, inženir elektrotehnike, je spodbujal njegovo tehnično naravnanost, ustvarjalnost in izvirnost idej ter načrtov. Ko mu je pri komaj 16 letih umrl oče, je mati prevzela vodenje družinske obrti, sam pa je dobil delovno mesto v delavnici. Takrat je narisal tudi prvi načrt za stroj, ki je sodarjem olajšal delo.
Leta 1967, po končanem študiju strojništva na Univerzi v Ljubljani, je v prostorih sodarske delavnice ustanovil svojo obrt in pričel s strojegradnjo. S pomočjo izkušenih sodelavcev z odličnim tehničnim znanjem je z drznimi vizionarskimi idejami postopoma širil svojo dejavnost. Leta 1986 je ustanovil prvo zasebno obrtno zadrugo za proizvodnjo lesnoobdelovalnih strojev in orodij Lestro, v kateri je na enem mestu združil 10 obrtnikov. V začetku 90-ih let je podjetje Lestro zaposlovalo skoraj 200 ljudi. Kljub veliki gospodarski krizi ob osamosvojitvi Slovenije so v podjetju nadaljevali z razvojem. Predstavili so nov tip stroja za obdelavo lesa, imenovan Superles in razvili nov, horizontalni krožni princip odrezovanja lesa, ki so ga vgradili v stroj, imenovan Rotoles. Nov izdelek so patentirali in ga predstavili leta 1994 na sejmu v Atlanti v ZDA, kjer je prejel najvišja priznanja.
O svojem odnosu do dela je Pavel Ledinek dejal: »Moja strast je izdelava mehanizmov, strojništvo v svojem osnovnem smislu. Imeti moraš izjemno veliko izkušenj, da prideš do ustreznih tehničnih rešitev.« To svojo strast do inovativnih tehničnih rešitev, ki se odraža v številnih inovacijah in patentih, je prenesel tudi na svoje otroke in vnuke. Skupaj s sinom ter člani družine je nadgrajeval zamisli in načrte, širil podjetje in zrl v prihodnost.
Zavedal se je, da so za uspehe zaslužni tudi njegovi zaposleni, zato je imel do svojih delavcev poseben odnos. Z občutkom za sočloveka, s skrbnostjo šefa in s pretanjenim smislom za humor je znal prisluhniti vsakomur. Užival je globoko spoštovanje vseh zaposlenih, ki so mu zato tudi v kritičnih časih poslovanja vselej stali ob strani in verjeli vanj.

Tako kot se je s strastjo ukvarjal z izdelavo mehanizmov, se je strastno ukvarjal tudi s športom. Bil je odličen športnik, leta 1958 je na državnem prvenstvu za mlajše mladince v Beogradu osvojil prvo mesto v metu kladiva. Svojo naklonjenost športu je negoval vse življenje. Kot bivši metalec kladiva je podpiral tudi zlatega olimpijca Primoža Kozmusa.
Globoko povezanost, ki jo je Pavel Ledinek ustvaril v svoji družini in lastnem podjetju, je prenesel še na lokalno okolje, na športno, kulturno in humanitarno področje. Med leti 1990 do 1992 je bil kot predstavnik združenega dela poslanec v parlamentu Republike Slovenije.
Posebne vezi je znal stkati z mladimi, ki so bili kot njegov življenjski duh, drzni v načrtovanju prihodnosti in polni navdiha. Zmeraj je z veseljem predaval dijakom o podjetništvu in o samouresničitvi posameznika skozi ustvarjalno delo. Vedno je verjel, da lahko združena moč idej različnih generacij pripomore k napredku in uspehu.

Za uspehe in razvoj gospodarstva na področju strojegradnje je prejel številne nagrade in priznanja: leta 1985 bronasti grb mesta Maribor, leta 1994 najvišjo nagrado Challenger v Atlanti v ZDA, leta 2008 plaketo Zveze strojnih inženirjev in plaketo Občine Hoče – Slivnica. Leta 2017 mu je Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor podelila prestižno priznanje za 50 let obrti.

Strašek Januš, M. Ledinek: napisali zgodbo podjetništva. Utrinki, dec. 2017, letn. 17, št. 5, str. 6-9. Dostopno tudi na: https://www.hoce-slivnica.si/Files/eMagazine/166/116500/Utrinki%20december.pdf
Križman, A. Pavel Ledinek (1939-2020). Večer, 9. jan. 2021, letn. 77, št. 6, str. 11.
Poklon šefu. Interno glasilo Ledinek Novičnik, posebna izd. feb. 2021, št. 8.
Ustni vir: družina Ledinek, 2021

A bejegyzés szerzője: Simona Kalšan - Kildenfoss, uredila Anka Rogina, Mariborska knjižnica
Az első bevitel dátuma: 1. 12. 2021 | Utolsó módosítás: 1. 12. 2021
Simona Kalšan - Kildenfoss. LEDINEK, Pavel. (1939-2020). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/ledinek-pavel/
Hiba bejelentése