Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

LAKMAYER, Fran

LAKMAYER Fran
Foto: Čebelarsko društvo Preddvor (splet)

Foto galéria

Született:
24. July 1863, Horin pri Českih Budějovicah, Češka, Češka
Elhunyt:
24. December 1946, Vrhnika, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Fran Lakmayer se je rodil leta 1863 v Horinu pri Českih Budějovicahna Češkem. Po končani gimnaziji in maturi v kraju Jindřichův Hradecje leta 1885 prišel s češkimi študenti študirat bogoslovje v Ljubljani.

Že kot študent je skupaj s prijateljem Alojzom Železnim prehodil okolico Ljubljane in spoznaval čebelarje. Najprej je kot mlad kaplan leta 1889 služboval v Hrenovicah, kjer je že obvladal čebelarjenje v kranjičih. Sledilo je delo v Naklem, leta 1892 v Trnjem, kot župnik pa leta 1893 v Grahovem (takrat si je kupil svoje prve koše čebel) in leta 1898 pri Sv. Joštu nad Vrhniko. Od leta 1908 do 1929 je bil duhovni svetnik v Preddvoru, delal je do leta 1933, ko je odšel v pokoj na Vrhniko.

Kot navdušen in napreden čebelar je s številnimi strokovnimi članki od leta 1901 sodeloval pri Domoljubu, Českem včelařuin Slovenskem čebelarju. Ker je obvladal šest jezikov, je nabavil in preštudiral vso dosegljivo literaturo o čebelarstvu in začel pisati Umnega čebelarja. Da bi knjigo čim bolj približal čebelarju, jo je razdelil na uvod, prvi del (splošno čebelarstvo) in drugi del (napredno čebelarstvo).

Pri Mohorjevi družbi v Celovcu je leta 1907 tako izdal pomembno knjigo Umno čebelarstvo, v kateri je predstavil teorijo in prakso čebelarjenja v tedanjem času. Tedaj je namreč izšel prvi del Splošno čebelarstvo, naslednjega leta pa še drugi del Napredni čebelar. Prvi del je napisal tako poljudno, da je bil razumljiv vsem. Želel je, da njegova knjiga pride v vsako slovensko vas in da jo bodo brali vsi slovenski čebelarji. Zanimanje za njegovi knjigi je bilo veliko, zato je ponatis drugega dela v skrajšani obliki izšel leta 1922. Poleg tega je v slovenskem čebelarskem glasilu leta 1920 izšla tudi njegova poučna povest Čebelarji v Ljubočah, ki je bila leta 1930 objavljena tudi v Hrvatski Pčeli.

Po njegovi zaslugi so v zelo kratkem času slovenski čebelarji skoraj v celoti čebelarili v novih panjih s premičnim satjem. V Preddvoru je bil več let predsednik kmetijske podružnice ter več kot 21 let ravnatelj in upravitelj tamkajšnje hranilnice in posojilnice ter prosvetnega društva. Pri Florjanu Mubiju na Srednji Beli je imel svoj čebelnjak. Lakmayer je kljub velikemu delu, ki ga je opravil za razvoj čebelarstva na Slovenskem, ostal tih, skromen, nevsiljiv in prijazen. Tak je bil tudi vsa leta, ki jih je preživel kot upokojenec na Vrhniki. Živel je samotarsko življenje, pogovarjal se je samo, ko je na sprehodih srečeval kmete, s katerimi je govoril o poljedelstvu, živinoreji, prodaji pridelkov itd. V druženju s čebelarji je povsem pozabil na čas, zato ga je njegova gospodinja velikokrat morala skoraj prisiliti, da je prišel na kosilo ali večerjo. Svojo bogato življenjsko pot je sklenil leta 1946 na Vrhniki, v 84. letu starosti. Njegov grob na vrhniškem starem pokopališču je lepo oskrbovan in poln cvetja, ker se ga slovenski čebelarji še spominjajo.

Po njem so poimenovali čebelarsko društvo Preddvor, za zaslužne člane pa so izdelali posebne plakete z njegovim likom. Leta 2005 so mu v kraju postavili tudi spominsko obeležje.

Umni čebelar. V Celovcu: Družba sv. Mohorja, 1907.
Umni čebelar. 2. izdaja. Na Prevaljah: Družba sv. Mohorja, 1922.

SODOBNO ČEBELARSTVO. Napisali Avgust Bukovec et al., uredili Avgust Bukovec et al. Ljubljana: Zveza čebelarskih društev za Slovenijo, 1955-58, 2. zvezka.DEBEVEC, L. S čebelami in čebelarji skozi stoletja. Ljubljana: Zveza čebelarskih društev za Slovenijo, 1967.GREGORC, Aleš. Slovenija – domovina kranjske čebele: vzrejno delo in vzrejevalci. Lukovica: Čebelarska zveza Slovenije, 2008.ROBLEK, Boštjan, Metka Roblek. Odkritje spomenika čebelarju Franu Lakmayerju v Preddvoru. V: Slovenski čebelar. Letn. 107, št. 11 (nov. 2005), str. 318-320.SLOVENIJA – domovina odličnih čebelarjev. Besedilo Anton Tomec et al. Lukovica: Čebelarska zveza Slovenije, 2016.

A bejegyzés szerzője: Tanja Smiljanič, Mestna knjižnica Kranj
Az első bevitel dátuma: 23. 4. 2018 | Utolsó módosítás: 11. 3. 2022
Tanja Smiljanič. LAKMAYER, Fran. (1863-1946). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/lakmayer-fran/
Hiba bejelentése