Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KOŽUH, Karel

- Karel Kožuh. Vir fotografije: osebni arhiv Marka Zdovca

Foto galéria

Született:
18. October 1908, Višnja vas
Elhunyt:
17. October 1991, Kladnart (občina Vojnik)
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rodil se je očetu Blažu in mami Mariji, dekliško Zorko. Osnovno šolo je obiskoval v Črešnjicah ter šolanje nadaljeval na gimnaziji v Celju in kasneje na klasični gimnaziji v Mariboru, kjer je leta 1930 maturiral. Študij je nadaljeval na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Po končanem študiju se je zaposlil v dijaškem domu na Ptuju. Bil je profesor latinskega in grškega jezika. Služboval je še na Realni in Klasični gimnaziji v Mariboru, Nižji gimnaziji v Vojniku, Realni gimnaziji v Celju, Moški gimnaziji in Nižji medicinski šoli v Mostarju, Nižji gimnaziji v Mariboru, Realni gimnaziji v Metliki in v Črnomlju, na I. gimnaziji in na III. osnovni šoli v Celju. Bil je prefekt v Banovinskem dečjem domu in zasebni učitelj pri družini Božič v Ljubljani.
Vojna vihra ga je ujela v Mariboru, kjer je ob okupaciji izgubil službo učitelja. Vrnil se je domov v Kladnart in se preživljal s poučevanjem nemščine. Po osvoboditvi je bil predsednik Krajevnega ljudskega odbora Vojnik in občinski odbornik vojniške občine, član cerkvenega moškega pevskega zbora, ključar župnijske cerkve ter dolgoletni vodja kina v Vojniku. Bil je tudi član Prosvetnega društva France Prešeren Vojnik ter dolgoletni predsednik Društva upokojencev.

Pri gospe Mariji Kaš v stavbi stare Kaševe gostilne na vojniškem trgu je imel dolga leta v najemu sobo. Po njenem odhodu v dom starostnikov se je vrnil domov v Kladnart, kjer je umrl v starosti 82 let. Pokopan je na pokopališču v Vojniku.

M. Zdovc: Časovni pregled službenih mest profesorja Karla Kožuha (iz zasebne zbirke avtorja)
M. Zdovc: Izkaznica o državljanstvu Kraljevine Jugoslavije dipl. phil. Kožuh Karola, Celje, 29. 10. 1935 (iz zasebne zbirke avtorja)
M. Zdovc: Fotografija profesorja Karla Kožuha (iz zasebne zbirke avtorja)

A bejegyzés szerzője: Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 21. 5. 2020 | Utolsó módosítás: 10. 7. 2020
Marko Zdovc in Turistično društvo Vojnik. KOŽUH, Karel. (1908-1991). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 10. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/kozuh-karel/
Hiba bejelentése