Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KOREN, Braco (Franc)

KOREN Braco (Franc)
Foto: Arhiv Braca Korena

Foto galéria

Született:
2. October 1944, Jesenice
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

V petje pa se je zaljubil, ko so Avseniki vadili pri njih doma. Poudariti velja, da je sin Franca Korena, prvega pevca Avsenikov. Ker sta z očetom imela isto ime in ju je bilo težko ločevati, je začel uporabljati ime Braco. Tako mu je namreč včasih rekla mama, ki je bila Hrvatica.

Z glasbo je živel vse svoje življenje. V času služenja vojaškega roka v Varaždinu se je spoznal z Ivico Šerfezijem in Vicem Vukovom. Skupaj so ustanovili vojaški ansambel in prepevali po vsej Jugoslaviji. Svojo samostojno glasbeno pot je začel kot pevec zabavne glasbe, poznani pa so tudi njegovi pevski dueti s Sonjo Gaberšček in Marjano Deržaj. Njegove uspešnice so bile: Tri korake v modro, Dober dan, mama Helena, Žabe na vasi, Ko zrele trave spe, Hvala ti, Ribničan, Najin dom, Tam je moj dom, Bistahor, En Gašper je živu, V vetru piše vse, Ptica vrh Triglava in številne druge. Nastopal je na festivalu Slovenska popevka, festivalu narečne popevke Vesela jesen v Mariboru, Opatijskem in Splitskem festivalu. Veliko je nastopal v državah bivše Sovjetske zveze, Ameriki, Evropi, državah bivše Jugoslavije in seveda Sloveniji.

Kasneje je veliko nastopal tudi kot pevec narodno zabavne glasbe. Sprva sta v duetu z Evo Sršen studijsko sodelovala z Ansamblom Emila Glavnika, z Dragico Smej (poročeno Kovačič) sta prepevala v Ansamblu bratov Kovačič, potem pa sta se z Marjano Deržaj leta 1974 pridružila Dobrim znancem. Z njimi je Braco Koren sodeloval do leta 1986. Sodeloval je tudi z Ansamblom Jožeta Burnika, Kraškimi kvintetom, Gašperji in drugimi. Nekaj skladb je posnel tudi s svojim očetom. Tako kot oče, je tudi on znan po zelo lepem tenorskem glasu. Več let je deloval tudi kot moderator, radijski in televizijski voditelj in pisec besedil.

Besedilo je nastalo glede na informacije v knjigi gospoda Ivana Sivca Vsi najboljši muzikanti in v sodelovanju z gospodom Bracom Korenom.

Sivec, I. Vsi najboljši muzikanti. Mengeš: ICO, 1998-<2003>.

A bejegyzés szerzője: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Az első bevitel dátuma: 16. 10. 2018 | Utolsó módosítás: 10. 6. 2021
Nina Jamar. KOREN, Braco (Franc). (1944-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/koren-braco-franc/
Hiba bejelentése