Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KOPINŠEK, Simona

Simona Kopinšek, portret
Simona Kopinšek - Foto: Branimir Ritonja (Vir: arhiv Mariborske knjižnice)

Foto galéria

Született:
27. January 1981, Celje
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:

Simona Kopinšek je odraščala pod Donačko goro, v Rogatcu. Po formalni izobrazbi je stekloslikarka, ukvarja pa se z raznovrstnimi dejavnostmi, povezanimi s kulturo.
Leta 2002 je postala novinarka kulturne redakcije RTV Slovenija, največ je ustvarjala za produkcijo regionalnega studia Maribor. Poročala je o vseh področjih umetnosti. Svojemu delu je bila predana, a jo je izčrpalo. Zato je leta 2009 dala odpoved in se podala na samostojno pot.
Od leta 2012 na Radiu Maribor ustvarja in vodi oddaje povezane z literaturo. Prepoznavna je zaradi barve glasu in oblike artikulacije, ki jo je razvila, ko je kot nemiren otrok morala pri verouku zmeraj brati. Med njenimi najbolj odmevnimi oddajami so Valovanje besed, Besede na vrtiljaku, Naši ljudje in Sobotna bralnica. Sodeluje še s tretjim programom Radia Slovenija, programom ARS, za katerega pripravlja portrete, avtorske oddaje in prevaja.
V vseh oddajah uživa, posebej ljube so ji tiste namenjene otrokom in mladini. Veliko se posveča delu z najmlajšimi, zanje pripravlja tudi ustvarjalne delavnice. Kot samozaposlena v kulturi se namreč loteva raznovrstnih projektov.
Med drugim pripravlja in usmerja literarne večere ter druge kulturne prireditve, vodi literarne delavnice za mlade in pripoveduje pravljice. Piše literarne, gledališke in knjižne ocene, je ustvarjalka in izvajalka pesniških performansov in interpretinja lastne poezije ter poezije drugih avtorjev.
Leta 2000 je svojo poezijo začela objavljati v Dialogih, Sodobnosti, Novi reviji, Poetikonu in drugje. Devet let zatem je izšel njen prvenec, pesniška zbirka Antahkaran in drugi obrazi Lepote, ki jo je tudi likovno opremila. Drugo avtorsko delo, zbirko pravljic za otroke z naslovom Nevidna vrata južne strani neba, je izdala leta 2011. Prelomna za njeno avtorsko pot pa je bila pesniška zbirka Lom glasu. Gre za avtobiografsko pesem v prozi, s katero se je javnosti predstavila v novi, bolj temačni luči. Leta 2017 je izšel še njen romaneskni prvenec z naslovom Mila.
Njena književna dela so v strokovni in širši javnosti dobro sprejeta. V svoji poeziji in prozi se vedno znova dotika teme o drugačnosti, motive večinoma črpa iz lastnega notranjega okolja ter narave.
Njene pesmi so v prevodu izšle v sarajevski reviji Album, v zbirki Drugih sarajevskih knjižnih srečanj Gravitacija besed in v antologiji avstrijske revije Lichtungen. Svojo poezijo je objavila tudi v oddaji Literarni nokturno, uvrščena je v antologijski zbornik sodobnih mariborskih pesnikov Nova kolekcija. Leta 2008 je zmagala na mariborskem Pesniškem vrtiljaku, dvakrat je bila tudi med finalisti Pesniškega turnirja. Mnoge njene pesmi so uglasbene, zapisane jih najdemo tudi v notnem črtovju šolskega gradiva za glasbeni pouk.
Po več kot desetletju življenja v Mariboru se je leta 2014 preselila v Vojnik. V Celjski kotlini, v zavetju narave, še naprej ustvarja in se izobražuje za zeliščarico.

POMEMBNEJŠA DELA

Pajkodlak in Kresnica, 2017
Mila, 2017
Lom glasu, 2015
Ljubezenke, 2012
Pikasta sreča, 2012
Nevidna vrata južne strani neba, 2011
Antahkaran in drugi obrazi Lepote, 2009

  • Jovanovski, A. Simona Kopinšek: Vetrnice. Sodobnost: revija za književnost in kulturo, 2014, letn. 78, št. 5, str. 621-624.
  • Kopinšek, S. V Veliki knjigi ima vsak od nas svojo stran. Večer v soboto, 26. marec 2016, str. 30.
  • Rak, P. Molk rani, tišina zdravi. Delo, 1. avgust 2017. Dostopno tudi na: https://www.delo.si/kultura/knjiga/molk-rani-tisina-zdravi.html
  • Švajncer, M. Poezija v banalnem svetu. Večer, 13. julij 2017, letn. 73, št. 160, str. 17.
  • Nočni obisk: Simona Kopinšek (Zvočni posnetek). V: MMC RTV SLO: prvi multimedijski portal (Spletno mesto). Ljubljana: RTV Slovenija 1999-. Pridobljeno 11. 10. 2017 s spletne strani: https://4d.rtvslo.si/arhiv/nocni-obisk/174480739
  • Simona Kopinšek. Locutio: prva slovenska literarna on-line revija (spletni časopis). Pridobljeno 11. 10. 2017 s spletne strani: https://www.locutio.si/avtorji.php?ID=120
A bejegyzés szerzője: Daša Zobec, Mariborska knjižnica
Az első bevitel dátuma: 20. 4. 2018 | Utolsó módosítás: 6. 5. 2020
Daša Zobec. KOPINŠEK, Simona. (1981-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 10. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/kopinsek-simona/
Hiba bejelentése