Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KOJC REMŠE, Helena

KOJC REMŠE Helena
Helena Kojc Remše ob podelitvi naziva častne občanke - Foto: Benjamin Kanjir. Vir: Osebni arhiv družine Kojc

Foto galéria

Született:
27. January 1924, Mozirje, Slovenija
Elhunyt:
22. July 2011, Mozirje, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Helena Kojc Remše se je rodila leta 1924 v Mozirju. Svoje otroštvo je preživljala v številčni družini. Kljub temu sta starša poskrbela, da so se lahko vsi otroci primerno izšolali. Med šolanjem na učiteljišču jo je doletela 2. svetovna vojna. Z družino so bili izseljeni v Srbijo.

Po štirih letih izgnanstva se je družina vrnila v Mozirje in končno ji je bila omogočena pridobitev izobrazbe učiteljice, ki si jo je vedno želela.

Kot mlada učiteljica je prvo službo nastopila v Zagorju ob Savi, nato jo je pot vodila v kraško vasico Pliskovica. Na njeno prošnjo je bila premeščena v Mozirje, kamor se je dokončno preselila leta 1949. Takoj po vrnitvi v Mozirje je začela s svojim kulturnim poslanstvom. Ljubezen do lepe slovenske besede, ki jo je vso svojo delovno dobo prenašala na svoje učence v recitatorskih in dramskih skupinah, se je bogato obrestovala v kulturnem društvu, v katerem je prevzela skrb za recitacijsko skupino. Poskrbela je, da se je število recitatorjev neprestano večalo in kakovostno rastlo. Zaradi svojega širokega poznavanja slovenske literature je tudi sama pripravljala vsebine vseh recitalov.

Aktivno je sodelovala kot amaterska igralka na mozirskem odru. Njene odigrane vloge so ostale mnogim Mozirjanom v trajnem spominu.

častna občanka Občine Mozirje (2009)

Venek. A. Heleni Kojc Remše v spomin. Savinjske novice, let. 43, št. 32, 12. 8. 2011, str. 16.
Ustni vir: Helena Vrtačič, 2022.
Ustni vir: Meta Kojc, 2022.

A bejegyzés szerzője: Matija Blagojevič, Osrednja knjižnica Mozirje
Az első bevitel dátuma: 13. 2. 2023 | Utolsó módosítás: 20. 2. 2023
Matija Blagojevič. KOJC REMŠE, Helena. (1924-2011). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/kojc-remse-helena/
Hiba bejelentése