Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KODRIČ, Alfonz

Kodrič Alfonz
Foto: arhiv SNG Maribor

Foto galéria

Született:
21. February 1965, Ptuj, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:

Izhaja iz Zgornjega Leskovca, kjer je obiskoval osnovno šolo (1972‒1980). Maturiral je na ptujski gimnaziji (1984).

Že v srednji šoli je bil aktiven v gledaliških skupinah. Leta 1985 se je zaposlil v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, kjer je pel v opernem zboru. Ob delu je obiskoval Srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru, smer solo petje. Maturiral je leta 1992. Nato pa je z izobraževanjem nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Alenke Dernač Bunta, kjer je diplomiral iz solo petja (1998). Že v času študija je sodeloval v opernih predstavah in na koncertih. Leta 1998 je postal solist opere in baleta SNG Maribor. Izpopolnjeval se je pri opernih pevcih Nikoli Mitiću in Valentinu Pivovarovu.

Doma in v tujini (Hrvaška, Italija, Ukrajina, Tajvan, Kosovo, Japonska) se je predstavil z najznačilnejšimi vlogami iz basovskega repertoarja, med katerimi so: Sparafucile (Rigoletto), Banco (Macbeth), Timur (Turandot), Kralj Egipta (Aida), Colline (La bohème), Don Basilio (Seviljski brivec), Ferrando (Trubadur), Sarastro (Čarobna piščal), Knez Gremin, Zarecki, Rotnij (Jevgenij Onjegin), Loredano (I due Foscari), Pistola (Falstaff), Luther, Crespel (Hoffmannove pripovedke), Seneka (Kronanje Popeje), Madama Butterfly (Bonzo, Čočosanin stric), Samson in Dalila (Stari Hebrejec), Oroveso (Norma) idr.

Pogosto nastopa tudi kot koncertni pevec. Sodeluje z Društvom skladateljev Slovenije, z njimi se je udeležil številnih turnej v tujini (v Italiji in državah nekdanje Jugoslavije, največ na Kosovem). Sodeloval je tudi v številnih projektih in predstavah.

Od leta 1990 živi v Mariboru.

Kodrič, A. Prispevek za biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin, april 2021 (hrani arhiv KIP).
Alfonz Kodrič. (citirano 16. 4. 2021). Dostopno na naslovu: https://www.sng-mb.si/solisti/alfonz-kodric/

A bejegyzés szerzője: Tadeja Zavec, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 13. 9. 2021 | Utolsó módosítás: 13. 9. 2021
Tadeja Zavec. KODRIČ, Alfonz. (1965-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 7. 2. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/kodric-alfonz/
Hiba bejelentése