Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KNEZ, Rihard

KNEZ Rihard
Foto: Občina Piran (www.piran.si)

Foto galéria

Született:
14. November 1929, Strunjan
Elhunyt:
december 2023
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rihard, za prijatelje Rikardo, se je rodil leta 1929 v Strunjanu. Najmlajši od štirih sinov se je želel izšolati za krojača, a je na željo svojega očeta Matije prevzel vodenje kmetije v Strunjanu.

Njegovo življenje so v rani mladosti zaznamovale takratne družbeno-politične razmere. V času italijanske okupacije je štiri leta obiskoval italijansko osnovno šolo. Zanj je bilo to težko obdobje fašizma, ko se je hotelo izbrisati slovenski jezik. Ker je moral peti fašistične pesmi, je to še poglobilo njegovo narodno zavest.

Kot zaveden Slovenec je svojo pripadnost izražal tudi z umetnostjo in poezijo. Risal je naravne strunjanske lepote, njegov slikarski opus je zanimiv in bogat, misli pa je posvečal domači zemlji in kraju, domovini, njenim ljudem, tradiciji in vsakodnevnim dogodkom. Leta 2010 je izdal prvo pesniško zbirko v istrskem narečju z naslovom Življenje, ki jo je kasneje dopolnil.

Delavnost, vestnost in marljivost so lastnosti, ki so ga odlikovale tudi pri delu na kmetiji. Njegove kakije, fige, artičoke, marmelade in domači kruh so poznali številni obiskovalci piranske občine.

Več kot 20 let je bil izjemno aktiven član v občinskih odborih za kmetijstvo, s čimer je soustvarjal kmetijsko politiko v Občini Piran. S svojim znanjem in poznavanjem razmer na terenu je prispeval k ohranjanju kmetijskih površin in pripomogel k trajnostnemu razvoju podeželja. Deloval je v različnih občinskih društvih in organizacijah, tudi Društvu istrskega prijateljstva HISTRIA Piran in Združenju borcev za vrednote NOB Občine Piran. Bil je človek širokega srca in poguma, ki je v slabem videl dobro, ki je v siromaštvu živel bogato, ki ga poplava zavisti ni oropala nesebičnosti, ki je v sovraštvu zmogel ljubezen. Borec za svobodo in resnico, kar izhaja tudi iz obrazložitve priznanj, ki so mu jih podelile številne organizacije.

Leta 2016 je prejel priznanje zlati grb Občine Piran, ker si je vse življenje prizadeval za razvoj in ohranjanje bogate naravne in kulturne dediščine, s čimer je prispeval k prepoznavnosti Strunjana in piranske občine tako doma kot v tujini.

Vir: Občina Piran, Obrazložitev priznanja zlati grb

2016 zlati grb Občine Piran

Letošnji dobitnik Zlatega grba Občine Piran je Rihard Knez. Občina Piran (online). 2016. (citirano 22. 10. 2016).Dostopno na:http://www.piran.si/index.php?page=news&item=142&id=6655

A bejegyzés szerzője: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Az első bevitel dátuma: 5. 12. 2017 | Utolsó módosítás: 17. 1. 2024
Karmen Kodarin. KNEZ, Rihard. (1929-2023). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/knez-rihard/
Hiba bejelentése