Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KLEMENČIČ, Liljana

KLEMENČIČ Liljana
Foto: arhiv knjižnice

Foto galéria

Született:
19. May 1957, Ptuj
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rodila se je staršema Juriju Bariću in Mariji (roj. Šterman) na Ptuju, kjer je obiskovala osnovno šolo in gimnazijo. Izobraževalno pot je nadaljevala na študiju likovne vzgoje na tedanji Pedagoški akademiji v Mariboru, kjer je absolvirala, nato pa se vpisala na razredni pouk in študij dokončala leta 1981.

Prvo zaposlitev je dobila leta 1979 na Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, šoli s prilagojenim programom, kjer je eno leto poučevala likovno vzgojo in tehniko, nato pa naslednji dve leti oba predmeta na Osnovni šoli Hajdina.
Leta 1983 se je zaposlila v Mladinskem oddelku tedanje Ljudske in študijske knjižnice (danes Knjižnica Ivana Potrča) na Ptuju. V naslednjih desetletjih je kot mladinska knjižničarka kljub skromnim pogojem uspešno uvajala in razvijala nove oblike dela z mladimi. Leta 1994, ko se je Mladinski oddelek preselil na novo lokacijo v prostore Malega gradu in so bili končno ustvarjeni primerni pogoji za redno izvajanje različnih dejavnosti, se je oddelek prostorsko in tudi kadrovsko okrepil. Liljana Klemenčič je bila imenovana za vodjo oddelka (1996) in to funkcijo opravljala do upokojitve leta 2023.

Ob rednem delu v knjižnici se je veliko formalno in neformalno izobraževala ter postavila mnoge avtorske projekte, ki so vezani na literaturo, bibliopedagogiko in pravljičarstvo. Poleg bibliopedagoškega avtorskega dela se je ukvarjala z recenzijami otroškega in mladinskega leposlovja ter bila avtorica literarnih rubrik Tednikova Knjigarnica (Štajerski tednik), Mentorjeva bralnica ali bibliotrk (Mentor) in Neobvezno za knjigoljube (Večer). Za promocijo dobrih knjig je skrbela z oglašanjem v oddajah na Radiu Maribor (literarna rubrika Zbrano, zapisano, prebrano) in Radiu Ptuj.
Je avtorica strokovnih člankov o mladinski književnosti, o branju in knjižni vzgoji in avtorica spremnih besed v različnih leposlovnih delih (npr. v romanu Stvar Marjane Moškrič). Avtorsko je priredila besedilo za slikanici Kurent (2001) in Kako je Evropa dobila ime (2004).
Je članica uredništva revije Mentor (od 2010) in aktivna članica Društva bralna značka Slovenije (od 2012). Uveljavila se je tudi kot odlična pravljičarka, ki pripoveduje za otroke in odrasle.
Med njene najbolj znane projekte sodita Pravljice z jogo (skupaj z Sonjo Trplan) in Bralna značka za odrasle. V sodelovanju z Mladinsko knjigo je v letih 2005–2012 na Ptuju vodila tudi poletne bralne terase, na katerih so bile v sodelovanju z avtorji predstavljene knjižne novosti.

V prostem času je navdušena zbirateljica in negovalka pelargonij zonale, v zbirki jih ima preko 200 različnih sort.

  • za svoje dolgoletno strokovno delo in dosežke je prejela najvišje strokovno priznanje – Čopovo diplomo (2003)
  • Mestna občina Ptuj ji je dvakrat podelila občinsko kulturniško priznanje – oljenko (1994 in 2002)
  • za dolgoletno delo na področju promocije otroške in mladinske književnosti ter branja je leta 2023 prejela nagrado Slovenske sekcije Ibby.

L. Klemenčič: Življenjepis (hrani arhiv KIP).
F. Lačen: Pravljice so tudi za odrasle: Liljana Klemenčič, dobitnica Čopove diplome, Štajerski tednik, št. 44 (6. 11. 2003), str. 14.
D. Bedrač: Literarno kolo. (44), Liljana Klemenčič. 1, Ona pa zares “pade notri”, Štajerski tednik, št. 5 (19. 1. 2007), str. 20.
D. Bedrač: Literarno kolo. (45), Liljana Klemenčič. 2, Glun, glun, glun, Štajerski tednik, št. 9 (2. 2. 2007), str. 26.
L. Klemenčič, Z. Kodrič: Pravljičarka je lahko poklic: pogovor s pravljičarko in pisateljico Liljano Klemenčič, Večer, št. 137 (15. 6. 2005), str. 17.

A bejegyzés szerzője: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 4. 5. 2016 | Utolsó módosítás: 15. 11. 2023
Mira Petrovič. KLEMENČIČ, Liljana. (1957-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/klemencic-liljana/
Hiba bejelentése