Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KERT, Jožko

Portret Jožka Kerta
Fototeka KOK - Jožko Kert

Foto galéria

Született:
5. March 1943, Črna na Koroškem, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Kulturni ustvarjalec, zborovodja, inženir kemije. Osnovno šolo je obiskoval na Prevaljah in gimnazijo na Ravnah. Sedaj živi na Prevaljah. Študij je nadaljeval na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo. Leta 1966 se je zaposlil v Železarni Ravne. Sprva je bil raziskovalec, kasneje pa vodja laboratorija v Kemiji ŽR. Na tem delovnem mestu je bil zaposlen kar 28 let. V tem času je tudi vodil komisijo za varstvo okolja pri GZS. Po letu 1994, v času privatizacije je ustanovil privatno družbo EKO – Ekoinženiring d.o.o.. Družba se ukvarja z ekološkimi meritvami, zbiranjem in predelavo nekaterih odpadkov. S sodelavci je razvijal tehnološke postopke za predelavo odpadkov in bil mentor številnim mladim raziskovalcem s področja kemije in ekologije. Ob svoji službi je vztrajen kulturni delavec. V mladosti se je učil klavir in se kot študent vključil v APZ Tone Tomšič, po vrnitvi iz Ljubljane pa v moški zbor z imenom Zbor izpod Uršlje, ki je bil predhodnik MPZ Vres. Ta zbor je tudi sam ustanovil in ga vodil kar dvajset let. Veliko se je glasbeno izpopolnjeval in pomagal tudi pri rasti drugih pevskih zborov na Koroškem. Je velik kulturni delavec, kar je dokazal tudi z udejstvovanjem v številnih odborih in društvih ter s številnimi članki, ki jih je objavljal v Koroškem in Informativnem fužinarju. Sodeloval je pri izdaji Vresovih koncertnih knjižic in številnih zbornikih o zgodovini in sedanjosti kraja in fare. V letu 1997 je ustanovil Kulturno društvo Mohorjan na Prevaljah (predsednik društva je bil do leta 2014), ki uspešno povezuje mlade glasbenike, dijake in študente. Mohorjanova založniška dejavnost pa je prav pestra, saj so do leta 2016 natisnili in izdali kar 63 publikacij. Veliko pozornost posveča Jožko Kert sodelovanju z zamejskimi društvi, institucijami in zbori. Sedaj je že v pokoju, a še vedno aktivno deluje v kraju in regiji.

Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade: plaketa ZKO Ravne (1980), srebrna Prežihova plaketa (1981), posebno priznanje na tekmovanju Naša pesem (1988), zlata Prežihova plaketa Skupščine Občine Ravne na Koroškem (1991), nagrada Občine Ravne na Koroškem (1994), zlato Sušnikovo priznanje Občine Prevalje (2001), srebrna plaketa Javnega sklada Republike Slovenije (2003), bronasta, srebrna in zlata Gallusova značka in Gallusova listina, priznanje in zahvala KKZ Celovec (2003), častni občan Občine Prevalje (2018).

A bejegyzés szerzője: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Az első bevitel dátuma: 13. 1. 2020 | Utolsó módosítás: 8. 9. 2021
Simona Šuler Pandev. KERT, Jožko. (1943-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/kert-jozko/
Hiba bejelentése