Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KASIMIR, Luigi

Vir: Luigi Kasimir, original Radierungen = original etchings, Dunaj.

Foto galéria

Született:
18. April 1881, Ptuj
Elhunyt:
januar 1962, Dunaj
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Družina Kasimir je štela pet članov. Na Ptuju so se očetu Alojzu in materi Tereziji rodili trije otroci. Luigi kot prvi otrok je bil rojen 18. aprila 1881. Za slikarstvo ga je navdušil njegov oče, ki ga je velikokrat vzel s seboj na teren slikat. Ponavadi sta se odpravila v Haloze, v Varejo, kjer so imeli vinograd, ali v okolico mesta Ptuj. Ker je Luigi že kot majhen otrok kazal nagnjenje za risanje in slikanje, mu je oče dajal svoje risbe, da jih je prerisoval. Njegov oče je bil prepričan, da mu tako majhno mesto, kot je Ptuj, ne more pomagati pri umetniškem razvoju, zato se je odločil, da ga pošlje na šolanje v Gradec, kamor se je začasno preselila tudi družina. Dokončno so se preselili po prvi svetovni vojni, ko oče ni več mogel biti učitelj risanja na ptujski gimnaziji. Poletne počitnice je najraje preživljaj med vinogradi v Halozah, kjer je živela babica.

Po osnovni šoli se je vpisal na gimnazijo. Profesor risanja na gimnaziji je opazil njegov izredni talent za risanje in opazovanje ter ga velikokrat povabil v svoj atelje, da mu je podslikaval platna, ki jih je profesor kasneje sam dokončal. Po končani gimnaziji se je odločil za študij na umetnostni akademiji in septembra 1900 se je odpravil na Dunaj in opravil strokovni izpit. V litografskem umetniškem zavodu v Gradcu so mu ponudili odgovorno nalogo umetniškega vodja. Odpravil se je na specializacijo na grafični učni zavod na Dunaju, ki je dajal osnovno izobrazbo v tiskarski obrti. Po končani specializaciji in odsluženem vojaškem roku se je z vso vnemo lotil dela. Začel je s kamnotiskom in drugimi tiskarskimi tehnikami, sledil je tehnološkim postopkom tiskanja, se pri tem seznanjal z novimi materiali in razmišljal kako izpopolniti postopek radiranke. Že njegova prva mapa jedkanic je na razstavah v Umetniškem domu in Secesiji na Dunaju bila zelo odmevna in prodal je nekaj grafik. Dobil je tudi že mikavno ponudbo za izdelavo radiranke z motivi najstarejšega dela Hamburga. Luigi je začel z barvnimi radirankami in njegov sloves se je začel širiti. Barve radiranke so postale standard za grafike mestnih vedut, drugih mestnih motivov in narave nasploh. Radirankam je ostal zvest do konca življenja. Leta 1911 se je poročil s Tanno Hoernes, umetnico in grafičarko. Skupaj sta izdala zbirko grafik pod naslovom Iz najine popotne mape. Dom sta si uredila v Grinzingu na Dunaju, od kod se je podajal ustvarjat skice oziroma zapise za radiranke in litografije. Poleti se je vračal v svoj rojstni kraj in k staršem v Varejo. Obiskoval je tudi druga mesta po Sloveniji (Ljubljani, Maribor, Kočevje) in na Hrvaškem (Zagreb in Split). Z ženo pa sta veliko potovala tudi po mestih Evrope in zunaj nje.

Luigi je v svetu znan kot najplodnejši in najboljši avstrijski grafik mestnih vedut. Ustvaril je okrog 800 radirank in litografij ter izpopolnil postopek barvne radiranke.

V letih 1920–1935 so nastale na naših tleh radiranke:
Ptuj
Pogled na Ptuj skozi Mestni log
Ptuj Glavni trg
Zidanica v Halozah
Florjanov trg

M. Ciglenečki: Grafike Luigija Kasimirja v Pokrajinskem muzeju Ptuj, Ptuj, 2003.
T. Štefanič: Luigi Kasimir, Ptuj, 2010.
F. Simonič: Luigi Kasimir: diplomsko delo, Ljubljana, 1996.

A bejegyzés szerzője: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 16. 11. 2016 | Utolsó módosítás: 15. 5. 2020
Iva Habjanič. KASIMIR, Luigi. (1881-1962). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/kasimir-luigi/
Hiba bejelentése