Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

KAČ, Niko

KAČ Niko
Foto: Arhiv knjižnice.

Foto galéria

Született:
14. September 1944, Polzela
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen je bil na Polzeli v uradniški družini, osnovno šolo je obiskoval na Polzeli, gimnazijo pa v Celju. Želel je študirati arhitekturo, vendar je zaradi finančnih vzrokov (štipendija) študiral gradbeništvo v Ljubljani in diplomiral iz geomehanike leta 1969.

Službo je začel opravljati v Ljubljani, leta 1973 pa se je zaposlil v celjski podružnici Ljubljanske banke. Kot šolan gradbenik je prevzel delo recenzorja investicijskih programov. Diploma gradbenika je bila za njegovo nadaljnjo bančno kariero premalo, zato je ob delu začel študirati ekonomijo na VEKŠ v Mariboru. Postal je ekonomist ekonomske tehnične smeri in bil po 10 letih dela v banki povabljen v ožjo poslovodsko ekipo.

Leta 1987 je prevzel vodenje celjske podružnice Ljubljanske banke in se kmalu soočil s krizo jugoslovanskega bančnega sistema, prvimi stečaji celjskih podjetij in nato z gospodarskim zlomom Jugoslavije. Med njegove najtežje poslovne in življenjske izkušnje spada razočaranje varčevalcev, ki so zaradi ukrepov jugoslovanske zvezne blagajne ostali brez svojih deviznih prihrankov. Vendar – slovenski bančni sistem se je začel počasi postavljati na noge in leta 1994 je uspelo, da so se Celjani odlepili od Ljubljanske banke in ustanovili samostojno Banko Celje.
Začelo se je obdobje vzpona. Želeli so podvojiti svoj tržni delež, ki je v Sloveniji znašal na začetku 3,1 % in se plasirati med prvih 7 bank v državi. Uspeli so. Z dobrimi poslovnimi potezami so se povzpeli do 6,6-odstotnega deleža na slovenskem bančnem trgu in bili trdno na 5. mestu, poleg tega so se lahko pohvalili z zelo dobro mednarodno boniteto. Kot splošna banka so realizirali okoli 60 % poslovanja zunaj regije, 40 % pa znotraj in bili zato tudi pomemben spodbujevalec gospodarskega utripa v svojem okolju. Niko Kač se je kot predsednik uprave Banke Celje upokojil konec leta 2008.

Kot vodja najpomembnejše finančne institucije na Celjskem je bil seveda povsod dragocen gost, saj je Banka Celje svoja sponzorska in donatorska sredstva pogosto usmerjala v lokalni šport in kulturo. Med drugim – Niko Kač je vodil Aeroklub Celje in bil tudi v vodstvu Kluba podjetnikov Zlatorog. Od leta 2010 je član občinskega sveta Občine Polzela.

J. Intihar: Po sili bankir, v: Novi tednik, 2009, št. 4, str. 4
I. Jelen Baša: Najbolj nevarni so popolneži : kot otrok je sanjal o arhitekturi, študiral gradbeništvo, danes je generalni direktor Banke Celje, v: Novi tednik, 1997, št. 47, str. 7
B. Trnovec: Zadovoljen s tem, kar vidi, ko se sreča s seboj, v: Celjan, 2009, št. 430, str. 16–17
J. Volfand: Na prvem mestu je zaupanje, v: Letopis 2005, Celje 2005, str. 366–368

A bejegyzés szerzője: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 15. 3. 2018 | Utolsó módosítás: 24. 6. 2020
Janko Germadnik. KAČ, Niko. (1944-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/kac-niko/
Hiba bejelentése