Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

JEZERNIK, Ivan

JEZERNIK Ivan
Foto: Ivan Jezernik. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik

Foto galéria

Született:
21. December 1957, Celje
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Osnovno šolo je končal v Vojniku, nato pa šolanje nadaljeval na Elektrogospodarski šoli v Mariboru in na srednji ekonomski šoli v Žalcu. Po poklicu je elektromehanik in ekonomsko-komercialni tehnik.

V gasilske vrste je stopil leta 1964 in si v več kot 50-letni karieri odličnega gasilca v PGD Nova Cerkev pridobil sloves priznanega strokovnjaka na vseh področjih gasilskega delovanja. Vstop v društvo pri sedmih letih starosti je pomenil, da je ob starejših gasilcih, družinskih članih in sovrstnikih hitro črpal znanje in bogate osnove za svoje kasnejše gasilsko udejstvovanje. Njegovo napredovanje ob vse boljšem poznavanju gasilskih veščin in ob dejstvu, da je bil zaradi značajskih potez vse bolj spoštovan tudi kot človek, je bilo skokovito. Njegove uspešne in korektne nastope je bilo mogoče videti od društvenega dela do sojenja in vodenja slovenskih ekip na gasilskih olimpijadah. Njegovo praktično delo, povezano s človekoljubnostjo, je pustilo mnoge pozitivne sledi tudi pri vzgoji in izobraževanju mladih, saj so se ekipe pod njegovim mentorstvom uspešno udeleževale najvišjih državnih tekmovanj in olimpijad.

Končal je usposabljanja za prostovoljne gasilce in gasilske vodje, za gasilske specialnosti (tečaj za sodnika, mentorja mladine, predavatelja, inštruktorja, tečaj za tehničnega reševalca pri helikopterskih intervencijah …). Dosegel je čin višji gasilski častnik II. stopnje. Od leta 1999 je poveljnik Gasilske zveze Vojnik-Dobrna in je bil njen ustanovni član. Aktivno sodeluje kot član Komisije za tekmovanja pri Gasilski zvezi Slovenije in je avtor priročnikov za gasilska tekmovanja. Opravlja funkcijo namestnika poveljnika za celjsko regijo, je častni poveljnik in član upravnega odbora PGD Nova Cerkev.

Je dobitnik več priznanj, med temi zlatega priznanja civilne zaščite, nemškega odlikovanja 3. stopnje ter bronaste in srebrne hrvaške plamenice. Potrditev njegovega vsestransko angažiranega dela je priznanje Matevža Haceta, ki ga je prejel leta 2019 za vsakodnevno vpetost v gasilsko prostovoljstvo in družbeno delo. Leta 2002 je za požrtvovalnost, vztrajnost in izjemen elan pri delu na področju gasilstva prejel zlati vojniški grb.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • častni poveljnik PGD Nova Cerkev
  • zlato priznanje civilne zaščite
  • priznanje Matevža Haceta, 2019
  • zlati vojniški grb, 2002

A. Štravs: Intervju: Iz oči v oči z Ivanom Jezernikom, v: Ogledalo, 2011, št. 85, str. 18–19
A. V.: Intervju: Ivan Jezernik, v: Ogledalo, 2002, št. 33, str. 10

A bejegyzés szerzője: Lea Sreš, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 14. 11. 2019 | Utolsó módosítás: 10. 7. 2020
Lea Sreš. JEZERNIK, Ivan. (1957-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/jezernik-ivan/
Hiba bejelentése