Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

JESENŠEK SERŠA, Dušan

JESENŠEK SERŠA Dušan
Dušan Jesenšek Serša - Vir: Osebni arhiv Dušana Jesenška Serše

Foto galéria

Született:
27. November 1956, Trbovlje, Slovenija
Névváltozat:
Dušan Jesenšek
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Slep literarni ustvarjalec Dušan Jesenšek Serša je eden redkih slovenskih ustvarjalcev, ki tematiko slepote opisuje iz prve roke. Navkljub izgubi vida redno hodi na daljše sprehode v Čeče nad Trbovljami. Hodi brez spremljevalca. V mladosti se je aktivno ukvarjal s šahom. Je dobitnik številnih šahovskih priznanj na turnirjih slepih od 1979 do 1985. Kasneje se je preusmeril v literarno ustvarjanje. Od leta 2005 do 2014 je s krajšimi prispevki sodeloval na literarnih srečanjih slepih in slabovidnih Biseri Savinje v Celju.

Kot slep udeleženec se je preizkusil v dveh adrenalinskih izkušnjah; leta 2007 je na Ljubljanskem barju poletel z balonom in leta 2008 v tandemu skočil s padalom z letališča Moškanjci pri Ptuju. Kot adrenalinsko in unikatno izkušnjo bi lahko opisali tudi njegovo meditacijo v čebelnjaku pri prijatelju v Kočevju.

V svojem literarnem prvencu z naslovom Moja pot do svetlobe je opisal, kako se je iz nezadovoljne, prestrašene in neodločne osebe prelevil v umirjenega, optimističnega in samozavestnega človeka. V drugi knjigi z retrospektivno tehniko opisuje dogodke, ki so ga oblikovali – posega v obdobje najstništva, opisuje, kako se je boril z zaključkom šole, nežno in tankočutno oriše svoj odnos z mamo, bralcu pa predstavi tudi svojo bitko s slabšanjem vida. V zgodbo spretno vplete sedanjost in prelomnice, zaradi katerih je Dušan oseba, kakršna je.

Moja pot do svetlobe, 2000
Moja pot do zvezd, 2022

Ustni vir: Dušan Jesenšek Serša, april 2022.

A bejegyzés szerzője: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Az első bevitel dátuma: 6. 4. 2022 | Utolsó módosítás: 6. 4. 2022
Robert Čop. JESENŠEK SERŠA, Dušan. (1956-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 9. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/jesensek-sersa-dusan/
Hiba bejelentése