Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

JAZBEC, Maša

JAZBEC Maša
Foto: Osebni arhiv

Foto galéria

Született:
4. September 1981, Trbovlje
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Maša Jazbec je Trboveljčanka, vsestranska umetnica, ki ustvarja predvsem na področju videa in interaktivnih instalacij. Leta 2010 je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru, na temo Intermedijska umetnost kot fenomen sodobne umetniške prakse. Študij novomedijske umetnosti nato nadaljuje na podiplomskem oddelku Interface Cultures na Univerzi za umetnost in dizajn v Linzu, Avstrija.

Njeno aktivno delovanje ni omejeno le na njen umetniški izraz, temveč seže tudi na področje aktivnega delovanja in sodelovanja pri raznovrstnih umetniških projektih ter dogodkih. Maša Jazbec je namreč ustanoviteljica artistične skupine Vizualna Alternativa Trbovlje (V.A.T.), vseskozi aktivno sodeluje tudi z Delavskim domom Trbovlje, kjer je vključena v projekt Trbovlje novomedijsko mesto (TNM). Leta 2013 je bila tudi kuratorka mednarodnega festivala novomedijske kulture Speculum Artium v Trbovljah, kjer je vzporedno organizirala mednarodni simpozij ‘Apologeti nove civilizacije’ z uglednim gostom, prof. Hiroshijem Ishiguro iz Japonske. Novembra in decembra 2013 opravi študijsko izmenjavo na IAMAS – Institute of Advanced Media Arts and Science, Ogaki, Japonska.

Eden izmed njenih vidnejših projektov je interaktivna instalacija Monolit, ki je bil prvič prikazan na Speculum Artium 2012 v Trbovljah. S projektom Monolit se je avtorica predstavila tudi na festivalu Ars Electronica 2012 v Linzu, Avstrija, festivalu Sonica 2012 v Ljubljani – kjer je poleg projekta Monolit imela tudi govor na simpoziju ”Tretja kultura”, Cementarni Trbovlje, 2012, Domu upokojencev Franca Salamona v Trbovljah, 2012 ter Internacionalnem filmskem in video festivalu v Atenah, 2013.

V Hiši znanosti – centru eksperimentov Maribor, mednarodnem festivalu Lab30 v Augsburgu v Nemčiji in na festivalu Rdeči Revirji se je predstavila s skupinskim mednarodnim projektom Huis Clos. Z interaktivno instalacijo FMR1 je sodelovala na Dunaju, Linzu in na Art festivalu na Ptuju, z videom First Blood pa v Galeriji Foton v Ljubljani, na festivalu videa v Kijevu, Ukrajina, Romuniji, Švedskem in Atenah, Grčija.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • certifikat kakovosti za kiparstvo (ZLDS, Trbovlje), 2005
  • zlata paleta za kiparstvo in certifikat kakovosti za kiparstvo (ZLDS, Trbovlje), 2007
  • listina Primavera (Društvo likovnih umetnikov Maribor), 2008
  • prva nagrada na Ex-tempore Relik (Trbovlje), 2009
  • 3. študentska nagrada oddelka Interface culture na Ars Elektroniki (Linz, Avstrija), 2012

Osebni pogovor
Spletna stran: www.masajazbec.si
Delo: http://www.delo.si/kultura/razstave/na-festivalu-ars-electronica-tudi-slovenka-masa-jazbec.html
Dnevnik: http://www.dnevnik.si/kultura/preutrujeni-od-vsega-sveta

A bejegyzés szerzője: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Az első bevitel dátuma: 19. 12. 2017 | Utolsó módosítás: 2. 6. 2020
Robert Čop. JAZBEC, Maša. (1981-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/jazbec-masa/
Hiba bejelentése