Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

JAMAR, Tone

JAMAR Tone
Foto: fotoarhiv Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani

Foto galéria

Született:
31. December 1882, Škofja Loka, Slovenija
Elhunyt:
3. December 1940, Ljubljana, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

V gimnazijo je začel hoditi v Kranju, zaključil pa jo je v Beljaku. Medicino je študiral na Dunaju in 11. decembra 1911 promoviral. Po diplomi se je hotel zaposliti v ljubljanski bolnici, pa so njegovo prošnjo zavrnili. Zato je najprej poiskal delo v Istri potem pa v Trbovljah. V prvi svetovni vojni je bil samo do prve zime bataljonski zdravnik na ruski fronti v Galiciji. Ker je zbolel so ga prenesli v zaledje. V sanatoriju za tuberkulozne v Enzenbachu je po okrevanju kar sam prevzel zdravniško službo. Posvetil se je ftizeologiji. Premestili so ga v Judenburg, kjer je ostal do konca vojne.

V svetovni vojni in v svoji zdravniški praksi je slovel kot požrtvovalen človekoljub. Po prevratu se je nastanil v Ljubljani, kjer je dosegel tolik ugled, da je bil na listi Zveze delovnega ljudstva izvoljen v občinski svet in nato za župana, toda izvolitve ni sprejel. Leta 1923 je bil 18. predsednik Slovenskega zdravniškega društva.

Kot zdravnik se je posvetil posebno vprašanju tuberkuloze. Veliko pozornosti je vzbudila njegova iznajdba posebnega seruma proti njej, katerega so z uspehom uporabljali. Kot priznan ftiziolog je deset let deloval zasebno pri Okrožnem uradu za zavarovanje delavcev, v Trgovski bolniški blagajni in v mestni službi. Svoje zdravniško poslanstvo je opravljal, dokler ni oslepel.

Najbolj ga je prizadela prezgodnja smrt zveste družice, tako da se je zadnja leta posvečal samo svojima otrokoma. V »Liječniškem Vijesniku« je leta 1920 objavil daljšo razpravo Diferencialna in specifična diagnoza tuberkuloze. V Jutru je objavil več poljudno-znanstvenih člankov.

Z. Zupanič Slavec: Iz rok v roke, iz roda v rod : Slovensko zdravniško društvo in njegovi predsedniki : ob 140-letnici ustanovitve, Ljubljana 2001, str.71-72
L. Ješe: Dr. Tone Jamar, Zdravniški vestnik, Ljubljana dec. 1940, str. 399

A bejegyzés szerzője: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Az első bevitel dátuma: 2. 2. 2011 | Utolsó módosítás: 17. 4. 2020
Miran Lola Božič. JAMAR, Tone. (1882-1940). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 5. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/jamar-tone/
Hiba bejelentése