Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

JAGODIC, Andreja

Született:
15. January 1975, Kranj
Hivatások és tevékenységek:
Lexikon:

Že od rojstva živi v Cerkljah na Gorenjskem. V času študija je stanovala tudi v Piranu in Portorožu. Leta 1990 je zaključila osnovno šolanje na OŠ Davorina Jenko Cerklje. Maturirala je na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani leta 1994. Diplomirala je leta 1999 na Fakulteti za pomorstvo in promet in pridobila izobrazbo univerzitetnega diplomiranega inženirja prometa. Kot višja svetovalka na področju prometa je zaposlena na Mestni občini Ljubljana.

S športom se ukvarja že od malih nog. V osnovni šoli in del srednje šole je trenirala atletiko in plesala v plesni skupini. Med študijem na fakulteti se je začela ukvarjati z gorskim kolesarstvom in trenirati judo. Po vrnitvi domov na Gorenjsko, so jo začarali hribi. Veliko časa je preživela v gorah, odšla na nekaj odprav v tuja gorstva, plezala doma in v tujini. Danes je alpinistka in gorska reševalka.

S prvo plačo si je omislila tečaj padalstva in opravila nekaj skokov z letala. Ob vikendih se je morala odločati: ali plezati ali skakati? Počasi se je odločila in se zapisala goram. Leta 2002 se je pridružila ekipi, ki tekmuje na tekmovanjih Adventure Race. To so vzdržljivostne tekme, sestavljene iz različnih disciplin (tek, treking, kajak, kanu, gorsko kolesarjenje, plezanje, spuščanje po vrvi, jamarstvo, plavanje ipd.). Večina tekmovanj se razvršča v tri razrede: sprint (od 4 do 8 ur), eno in dvodnevna tekmovanja (od 12 do 48 ur) in ekspedicijska tekmovanja (od 3 do 11 dni ali več). Udeležila se je kar nekaj tekmovanj doma in po svetu. V letu 2006 je sodelovala v ekipi, ki je osvojili 1. mesto na tekmi Adventure race Slovenija. Istega leta so se v Franciji kvalificirali za svetovno prvenstvo in osvojili 15. mesto na svetovnem prvenstvu v Kanadi, kjer so morali do osvojitve cilja prehoditi, prekolesariti in preveslati 1000 km dolgo pot.

Po rojstvu hčerke se je želela čim hitreje vrniti v dobro fizično pripravljenost. Glede na to, da ob otroku ni veliko prostega časa in glede na to, da ima v bližini mnogo asfaltnih klancev, si je omislila cestno kolo. Po dveh mesecih je odšla na tekmo Juriš na Vršič in zasedla 4. mesto v svoji kategoriji. V letu 2010 je pričela tekmovati v Pokalu Slovenije, kjer je na cestnih dirkah osvojila kar nekaj zmag, tudi naslov državne prvakinje. Prav tako je osvajala stopničke na vzponih (gorske dirke).

Junija 2011 je prvič nastopila na ekstremni kolesarski preizkušnji Dirki okoli Slovenije (DOS). Kot edina ženska jo je uspešno končala – v 2 dneh, 10 urah in 49 minutah.
Dva tedna po DOS-u je zmagala na cestni dirki Sebeščan (državnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu za rekreativce) in v posamični vožnji na čas.

Leta 2011 je postala državna prvakinja v cestni dirki, zmagala veliko Franjo v svoji kategoriji (3. mesto absolutno), zmagala v cestni dirki na evropskem prvenstvu na Češkem in bila druga v posamični vožnji na čas. Druga je bila tudi na svetovnem prvenstvu v Belgiji v posamični vožnji na čas ter peta na cestni dirki. Zmagovala je na cestnih dirkah in posamičnih vožnjah na čas za Pokal Slovenije. V skupni razvrstitvi slovenskega pokala je osvojila prvo mesto v cestnih dirkah, tretje mesto v vzponih ter tretje mesto v posamičnih vožnjah na čas.

Kolesarska zveza Slovenije ji je decembra 2011 podelila nagrado kot najboljši rekreativni kolesarki v Sloveniji v tem letu.

A bejegyzés szerzője: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Az első bevitel dátuma: 29. 12. 2011 | Utolsó módosítás: 29. 12. 2011
Miran Lola Božič. JAGODIC, Andreja. (1975-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/jagodic-andreja/
Hiba bejelentése