Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

JABORNEGG PL. ALTENFELS, Heinrich

Született:
13. February 1866, Neumarktl, Avstrija
Elhunyt:
22. November 1936, Dunaj, Avstrija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen je bil kot eden petih otrok v plemiški družini Altenfelsov v Neumarktlu (avstrijska Štajerska). Oče je bil tovarnar in tudi mati, rojena Mally, je bila hči industrialca na področju usnjarstva.

Heinrich Jabornegg je doktoriral iz prava in se kot mnogi štajerski Nemci naselil v Celju. Leta 1894 se je poročil s Hermino Langer, hčerko deželnega poslanca, advokata in lastnika gospostva Lemberg Edmunda Langerja. V Celju je opravljal delo pravnika in direktorja posojilnice, njegov čas pa sovpada tudi z največjimi nacionalnimi trenji med Nemci in Slovenci. Povezal se je z vplivnimi celjskimi Nemci, tako da ga že v 90. letih 19. stoletja srečamo kot člana in kmalu predsednika celjskega Nemškega društva, večkrat izvoljenega mestnega svetnika in po odstopu Juliusa Rakuscha v letu 1906 kot župana.

Njegovo delo je nadaljevalo gospodarska in politična prizadevanja predhodnikov. Politična nasprotja v mestu so se zaostrovala do fizičnih incidentov in slovensko nacionalno vizijo vedno bolj obračala proti jugu. Medtem ko je bil opora slovenski narodnostni dejavnosti v mestu od leta 1897 Narodni dom, so Nemci v isti namen leta 1907 zgradili Deutsches Haus (Nemško hišo). Prva svetovna vojna je mestno prebivalstvo ne glede na nacionalno pripadnost zaznamovala s pomanjkanjem in problematiki mestne preskrbe so bile posvečene številne seje mestnega sveta. Župan je bil deležen skrajno nehvaležne naloge, saj se je moral v naraščajoči politični dinamiki vedno bolj politično izpostavljati. Kljub dolgoletnemu vodenju mestne občine do sedaj nismo uspeli odkriti nobene njegove fotografije in ker z ženo nista imela potomcev, se ni ohranila niti pri njegovih sorodnikih.

Jabornegg je funkcijo župana opravljal vse do propada Avstro–Ogrske monarhije v letu 1918, nato pa je zaradi spremenjenih političnih razmer v mestu odstopil. Kot številni celjski Nemci se je po razpadu monarhije preselil v Avstrijo in kot pravnik nadaljeval v Gradcu.

Umrl je na Dunaju, pokopan pa je v Gradcu.

Deutsche Wacht (Celje), 1906–1918
Domovina, 1906, št. 64, str. 2–3
J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 56–59
A. Gubo: Geschichte der Stadt Cilli, Graz 1909, str. 330, 446 in 450
Podatki o sorodniku Heinrichu Jaborneggu pl. Altenfelsu, ki jih je februarja 2005 posredoval Markus Jabornegg von Altenfels iz Linza.

A bejegyzés szerzője: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 3. 1. 2019 | Utolsó módosítás: 24. 6. 2020
Janko Germadnik. JABORNEGG PL. ALTENFELS, Heinrich. (1866-1936). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/jabornegg-pl-altenfels-heinrich/
Hiba bejelentése