Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

IZMAJLOVA (roj. URBANC), Manca

Manca Izmajlova
Foto: Decker & Kutic

Foto galéria

Született:
21. June 1976, Kranj
Álnév:
Marie-Anne Izmajlov
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Kapcsolatban lévő személyek
Község:
Lexikon:

Otroštvo je preživela v Lescah. Odraščala je ob dveh mlajših bratih, mama je ekonomistka, oče pa arhitekt. Z glasbo se je začela ukvarjati že v otroških letih, pri šestih letih je že obiskovala glasbeno šolo, učila se je igranja kljunaste in prečne flavte. Pri štirinajstih letih se je začela učiti petja in pričela s prepevanjem v šolskih glasbenih skupinah. Prvega pevskega tekmovanja se je udeležila leta 1993 na festivalu Prvi glas Gorenjske. Ponovno je nastopila leta 1995 in zmagala.

Po končani srednji šoli, Gimnaziji Kranj, se je vpisala na Pravno fakulteto v Ljubljani. Študij prava je po enem letu opustila in se v celoti posvetila glasbi. Najprej se je odločila za študij muzikala in dramske igre v Londonu (Mountview Academy of Theatre Arts). Po končanem študiji je pridobila naziv BA Hons of Arts – Acting and Musical Theatre. Vrnila se je v Slovenijo in postala zelo dejavna na različnih področjih. Nastopala je v gledaliških predstavah kot igralka, prevedla in režirala muzikale, izdala svoj prvenec pop/jazz album Moj svet s skupino NORDunk (2002). Svojo uspešno kariero je v Sloveniji prekinila leta 2003, ko se je odločila za študij opernega petja. Opravila je večletno specializacijo v opernem petju v Moskvi (Kolidž pri Konservatoriju P. I. Čajkovski). Z Rusijo jo veže močna vez. V Moskvi je zmagala na pevskem tekmovanju “Zapojmo prijatelji” (2007), med več kot dva tisoč udeleženci. Skupaj z možem Benjaminom (v Moskvi je študiral violino) sta nastopala v Moskovski filharmoniji in na drugih znanih ruskih odrih. Njen simfonični album je podprla ruska nevladna kulturna organizacija “Russiy mir”.

Po končanem študiju v Moskvi se je vrnila v Slovenijo in postala ambasadorka slovenske glasbe in kulture, saj na vseh koncertih po svetu izvaja slovenske pesmi. Posnela je štiriindvajset slovenskih pesmi s simfoničnim orkestrom. Koncerti in studijski projekti z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom so: 2007 – Slovanska duša (Slavic Soul), 2008 – Slovensko srce (Slovene Heart), 2016 – Pesmi mojih krajev (Songs of My Home) in 2018 – Ruska kolekcija (Russian Collection). Poleg tega je posnela še album “AsTimes Goes By” (s pianistom Blažem Jurjevčičem, 2005). Nastopila je na slovenskih festivalih: Ema (2002), Slovenska popevka (2006, 2012), Melodije morja in sonca (2014).

Njena dvajsetletna glasbena pot šteje več kot tisoč nastopov po vsem svetu in vključuje najvišje državne in diplomatske dogodke. Obširen repertoar štiristotih pesmi izvaja v kar petindvajsetih jezikih. Deluje kot pevska pedagoginja in učiteljica (“coach”) pravilnega dihanja – razvila je metodo, ki jo z uspehom uči v Sloveniji in Avstriji. Poučuje tudi javno nastopanje in govor. Leta 2020 je izšel njen knjižni prvenec “Vdihni življenje s polnimi pljuči.”

Leta 2002 se je poročila z Benjaminom Izmajlovom, s katerim imata hčerki, Izabelo (2007) in Karolino (2013). Družina si je svoj dom ustvarila tudi v Avstriji, Celovcu. Manca je bila z Avstrijo povezana kot ambasadorka dunajske znamke nakita Freywille.

Slovanska duša, 2007 (CD)

Slovensko srce, 2008 (CD)

Pesmi mojih krajev, 2016 (CD)

Ruska kolekcija, 2018 (CD)

Vdihni življenje s polnimi pljuči, 2020

Leta 2008 sta Manca in Benjamin prejela Medaljo Sv. Cirila in Metoda za medkulturne stike od Ruske pravoslavne cerkve.

Manca Izmajlova. Wikipedija. (citirano 30. 11. 2021). Dostopno na naslovu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Manca_Izmajlova

Postružnik, D. in  Cvikl Postružnik, N. Manca Izmajlova: Tehnika dihanja, ki mi je spremenila življenje (citirano 30. 11. 2021). Dostopno na naslovu: https://navdihni.me/manca-izmajlova-tehnika-dihanja-ki-mi-je-spremenila-zivljenje/

 

A bejegyzés szerzője: Marjeta Gros, Mestna knjižnica Kranj
Az első bevitel dátuma: 30. 11. 2021 | Utolsó módosítás: 8. 3. 2022
Marjeta Gros. IZMAJLOVA (roj. URBANC), Manca. (1976-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/izmajlova-roj-urbanc-manca/
Hiba bejelentése